Украински журналисти и депутати обвиниха властите в цензура заради уволнението на директора на националната телевизия Зураб Аласания два месеца преди президентските избори, в които ще участва и президентът Петро Порошенко, предаде Франс прес, съобщава БТА.

Аласания беше един лидерите на проевропейските протести на Майдана, с които новите управляващи дойдоха на власт. Той ръководеше Националната обществена телерадиокомпания на Украйна от 2014 г., с изключение на кратка пауза от няколко месеца, свързани с промяната на статута й. Договорът му изтичаше през 2021 година.
Снощи наблюдателният съвет на медията реши на заседание при закрити врати да прекрати договора му.

Причината е, че през миналата година той е приложил погрешно принцип на разделение на властите, достигайки до деполитизация на информацията, се казва в документа от решението, публикуван от Аласания във Фейсбук. В частност той е обвинен, че телевизията не е отразила в достатъчна степен събития като религиозното шествие за създаване на независима православна църква, среща на Съвета за сигурност на ООН и икономическия форум в Харков.

В тези събития участваше президентът Петро Порошенко, отбелязва АФП. Десетки украински журналисти публикуваха днес писмо, определящо уволнението на генералния директор като очевиден признак на цензура и опасен прецедент за страната. "Целта е ясна: да се прочисти украинският ефир от всякакви критични гласове и разкрития два месеца преди президентските избори", заяви депутатът Серхий Лешченко.

Дневник