Има механизми без да се увеличава здравната вноска да се добавят пари в системата. Например определена част от цената на кутиите с цигари може да постъпва в обществен фонд, каза днес по "Дарик радио" управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев. "И ако в България се пушат по около 3 млн. кутии цигари на ден, само по 50 стотинки да се отделят от тях, това са 1.5 млн. лв. на ден допълнителни средства, което прави по 500 млн. лв. на година само от цигарите", обясни той.

Според д-р Дечо Дочев генералният проблем на системата е, че има несъвпадение между здравния пакет, който определя какви заболявания влизат в този основен пакет, и средствата, с които трябва да се плати това, на което човек има право. "Това, което трябва да се направи, е или да се намалят дейностите, които се гарантират с този пакет, или да се увеличи бюджетът за тях", посочи той.

Според Дечев обаче българското общество не е готово да дава повече пари за здравеопазване. "Обществото няма против да дава милиарди за лотарийни билети например, но не иска да дава за здраве по някаква причина", каза още той.

4.25 млрд. лева, отделени от държавата, и още поне толкова за плащания в системата - това е приблизителната сметка на необходимите пари за здравеопазване, изчисли д-р Дечо Дечев.

Той обяви, че е съгласен с констатациите на Международния валутен фонд (МВФ), че здравеопазването в България е скъпоструващо, неефективно и с високи доплащанията. "Българинът в никакъв случай не боледува повече, отколкото боледуват други. Но голямата разлика е, че българинът не се лекува така, както трябва, за разлика от другите в Европейския съюз", заяви Дечев.

Като друга разлика той посочи процентът от средства, които държавата дава за лекарства. "В България става въпрос за около 30%. Средният разход за медикаменти от публични средства е около 20% в други държави, а в някои и под 20%", обясни д-р Дечев.

Коментирайки парите за здраве през тази година, той обяви, че за първичната извънболнична помощ ще има около 18 млн. лв. повече, за специализираната - с 20 млн. лв. повече, а за болничната със 180 млн. лв. повече. Дори и при това положение, обаче нямало всеки, който има нужда от направление, да го получи.

Дневник