САЩ коментираха 40-годишнината от ислямската революция в Иран като разкритикуваха "неспазените обещания" на режима, който е основен враг на Вашингтон в Близкия изток, предаде Франс прес, съобщава БТА.

Вчера в Иран започнаха церемониите по честването на годишнината от завръщането в Иран на бащата на ислямската революция аятолах Рухола Хомейни след 14-годишно изгнание. "При завръщането си в Иран през 1979 г. аятолах Хомейни обеща много неща на иранците, включително справедливост, свобода и благоденствие. 40 години по-късно иранският режим е нарушил всички тези обещания и е произвел единствено #40годинипровали", написа в Туитър Държавният департамент.

"Аятолах Хомейни обеща свобода на словото и свобода на медиите. Днес Иран е едно от най-репресивните места за медиите", добавя дипломатическото ведомство на САЩ, като обвинява иранските власти, че всяка година хвърлят в затвора десетки журналисти, заплашват семействата им и блокират интернет и достъпа до социалните мрежи.

"През 1979 г. аятолах Хомейни обеща материално и духовно благополучие на иранците. 40 години по-късно корумпираният режим на Иран е разрушил икономиката на страната, опетнил е благородното иранско наследство и е произвел единствено #40годинипровали", заявява Държавният департамент. Дипломатическото ведомство на САЩ напомня, че първият ирански върховен водач беше обявил края на "неправдите от миналото" и цитира правозащитната организация Амнести интернешънъл, за да осъди мащабите на репресията в Иран, която цели "да премахне всяка мирна опозиция".

Администрацията на Доналд Тръмп е превърнала борбата срещу, по думите й, "дестабилизиращото и пагубно" влияние на Иран в свой приоритет в Близкия изток. Тръмп изтегли САЩ от международното ядрено споразумение от 2015 г., което цели да попречи на Техеран да се сдобие с ядрени оръжия, защото го смята за прекалено толерантно, и възобнови американските санкции срещу иранската икономика. чЗа мнозина наблюдатели тази стратегия е опит за смяна на режима, но Вашингтон уверява, че иска само "да промени поведението на режима", отбелязва агенцията. САЩ не поддържат дипломатически отношения с Иран от 1980 г.

Дневник