Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви вчера, че ще има предсрочни избори, но те ще са за парламент, а не за президент. На проправителствен митинг, проведен в Каракас вчера, тоя обяви: ""Вие искате избори? Вие искате предсрочни избори? Ще имаме парламентарни избори".

Опозиционният депутат Армандо Армас окачестви изказването на президента като поредната провокация. "Мадуро не е президент и т.нар. Учредително събрание няма легитимност, няма стойност", посочи депутатът от Националното събрание. Подчиненият на Мадуро Върховен съд обяви за незаконно Националното събрание, след което президентът свика свое Учредително събрание, припомниха агенциите.

Те отбелязаха, че позициите на Николас Мадуро се доразклатиха, след като вчера бе разпространено видео, в което един генерал от венецуелските ВВС изрази подкрепа за Хуан Гуайдо, провъзгласил се за временен държавен глава до произвеждането на избори. Генерал Франсиско Янес заяви, че "90 на сто от армията не е с диктатора, а с народа на Венецуела", след което командването на въоръжените сили го заклейми като предател.

Изявлението на Николас Мадуро дойде в последния ден от осемдневният краен срок да обяви нови избори, поставен му от седем държави от ЕС. След изтичането му Великобритания, Белгия, Германия, Испания, Португалия, Холандия и Франция заявиха, че ще признаят за президент на Венецуела опозиционния лидер Хуан Гуайдо, предадоха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.

На митинг в Каракас пред привърженици снощи Мадуро отхвърли искането на европейските държави като "безочливо" и заяви, че той е законният държавен глада на страната си. На друг митинг наблизо Гуайдо се зарече, че народът ще остане на улиците, докато се бъде извоювана свобода, временно правителство и нови честни избори за президент.

Дневник