Авторът и режисьор на полу-биографичния филм "Рома" Алфонсо Куарон бе почетен с най-голямата награда от колегите си от гилдията, с което затвърди и предните си позиции в надпреварата за предстоящите награди "Оскар" след три седмици.

В една от последните големите холивудски церемонии преди отличията на Академията на 24 февруари, Гилдията режисьорите в Америка даде най-голямата си награда на черно-белия филм на мексиканеца, разказващ отчасти историята на неговото семейство през 70-те години в Мексико през погледа на домашната прислужница.

Смята се, че Гилдията на режисьорите наред с Гилдията на екранните актьори, които бяха раздадени преди около седмица, са едни от най-големите индикатори за успех на наградите "Оскар". "Рома" има общо 10 номиниации за най-важната статуетка в киното, сред които е и за най-добър режисьор и филм.

Само седем от победителите в наградите на Гилдията на режисьорите от 1948 г. досега не са спечелили след това и наградите на Академията за режисьор, а обикновено техните се припокриват и с тези за най-добър филм, пише "Ройтерс".

Церемонията отново остави с празни ръце Брадли Купър - актьора, който прави и дебют като режисьор в музикалния романтичен филм "Роди се звезда" с участието на Лейди Гага. "Роди се звезда" се отрупа с номинации за много от големите отличия в Холивуд, но нито Купър, нито Лейди Гага получиха награди от повечето от тях.
Филмът не успя да вземе награданито за най-добър филм, нито за режисьорски дебют. Втората отиде при Бо Бърнхам за драмата "Осми клас" (Eighth Grade).

Дългият награден сезон в Холивуд се оказа доста непостоянен и отчасти непредивидим. Гилдията на екранните актьори, която представлява голяма част от гласуващите за Американската филмова академия, избра музикалния "Бохмеска рапсодия" за най-добър филм. "Рома" и британската историческа комедия "Фаворитката", който също има десет номинации за "Оскар", обаче не бяха сред избраните от екранните актьори.

Гилдията на продуцентите, която също се следи като предвестник на големите отличия, пък избра през януари "Зелената книга" за голямата си награда.

В някои от останалите си категории Гилдията на режисьорите отличи:

Режисьор на драматичен сериал - Адам Маккей за епизод от Succession на HBO
Режисьор на телевизионен филм или мини сериал - Бен Стилър за Escape at Dannemorа на Showtime
Режисьор на документален филм - Тим Уардъл за Three Identical Strangers на CNN
Режисьор на реклами - Спайк Джоунс
Режисьор на комедиен сериал - Бил Хадър за епизод от Barry на HBO

Дневник