Народният представител Иван Иванов и общинските съветници на БСП искат прокуратурата да провери всички обществени поръчки, обявявани от община Шумен през този мандат.

Поводът за това са съмненията на социалистите, че конкурсите са били "нагласявани" и всъщност те са били "състезание за един кон", съобщиха червените на пресконференция в местната партийна централа.

"Имаме съмнение, че в община Шумен се провеждат нагласени обществени поръчки и в полза на определени изпълнители. Данните за това ние вземаме от констатациите, направени от управляващия орган на оперативната програма, именно за незаконосъобразно проведени обществени поръчки", каза депутатът Иванов.

Причина са съмненията им са финансовите корекции, налагани на общината по европроекти. Народният представител също така изискал от министерството на регионалното развитие справка, според която на община Шумен са наложени корекции по проекти за общо около 1,5 млн. лв.

Иванов заяви, че настоява прокуратурата да провери не само обществените поръчки по европейски проекти, а и тези с национално финансиране, каквато е например зала "Арена Шумен".

Общинският съветник от БСП Иван Йонков призна, че финансови корекции и преди са налагани на община Шумен, но в по-малки размери. Например за предишните два кметски мандата, санкциите са били в размер на около 2 млн. лв., но пък реализираните проекти са били на много по-голяма стойност.

ШУМ.БГ