Близо половината българи, които имат смартфон, никога не са ограничавали или отказвали достъп до личните им данни при тегленето на мобилно приложение. Данните са на европейската статистическа агенция Евростат и са за 2018 г. Те обхващат хората на възраст между 16 и 74 години.

Най-ниска е защитата на личните данни в Чехия, където 67% от хората не са ограничавали достъпа до тях. Със своите 49% България заема втора позиция в Европейския съюз, следвана от Кипър и Великобритания с 43 на сто.

Само 10% от потребителите на смартфони във Франция никога не са ограничавали или отказвали достъп до личните им данни при тегленето на приложения. В Германия 16 на сто от хората никога не са защитили личната си информация, докато в Холандия и Люксембург този процент е 17.

Средно 28% от потребителите на смартфони в ЕС са отговорили, че когато използват или инсталират приложение, никога не ограничават или отказват достъпа му до личните им данни. Седем на сто пък не са знаели, че е възможно да ограничат или откажат достъп до личните им данни.

По-малко от половината (43%) от потребителите на смартфони имат система за сигурност, която е била автоматично инсталирана или предоставена с операционната система на мобилното им устройство, пише още в анализа на Евростат. 15 на сто са се абонирали за система за сигурност или са използвали такава, която е била инсталирана от някой друг.

Дневник