Четирикратният олимпийски и шесткратен световен шампион по ски скокове Мати Никанен почина на 55-годишна възраст. Легендарният финландец е издъхнал в нощта между неделя и понеделник. Причината за смъртта не се съобщава.

Никанен е считан за най-великия ски скачач. Той е единственият, печелил всичките пет големи отличия в този спорт - олимпийско злато, световни титли по ски скокове и ски полети, Големия кристален глобус в Световната купа и "Четирите шанци".

Никанен държи рекорда за най-много олимпийски медали в ски скоковете - 5. Той записва историческо постижение на игрите в Калгари през 1988 г., като печели всичките състезания - на малка шанца, на голяма шанца и отборно.

Четири години по-рано в Сараево финландецът триумфира с олимпийска титла на голяма шанца и сребро на малка. Единственият друг състезател с четири златни медала от олимпийски игри е швейцарецът Симон Аман.

Никанен има девет медала от световни първенства по ски скокове - пет златни, един сребърен и три бронзови, както и пет отличия от световни първенства по ски полети - едно златно, едно сребърно и три бронзови.

Финландецът е и най-успешният скачач в историята на Световната купа. Между 1983 г. и 1988 г. той печели четири пъти Големия кристален глобус, а през 1984 г. завършва втори в генералното класиране.

В престижната верига "Четирите шанци" има две първи, две втори и едно трето място.

Никанен има 46 победи в Световната купа. По този показател той заема второто място във вечната класация след австриеца Грегор Шлиренцауер (53).

Извън пистата финландецът има сериозни проблеми с алкохола. Те започват още по време на състезателната му кариера и се задълбочават след края й. Положението му се влошава драстично и през 1994 г. той продава всичките си медали. Две години по-рано Никанен започва кариерата като певец и дори издава няколко албума, първият от които е доста успешен в родината му. В края на 90-те години, притиснат от финансови проблеми, работи като стриптизьор в бар.

През 1999 г. Никанен среща милионерската наследница Мерви Тапола, за която се жени през 2001 г. Това е неговият четвърти брак. Двамата водят бурен живот с множество публични скандали и няколко ареста на финландеца за нападение над жена му. Развеждат се през 2003 г., но година по-късно отново се женят.

През 2004 г. Никанен е осъден на 26 месеца затвор, след като при пиянски спор наръгва мъж в бар. Тъй като това е първата му присъда, той е освободен през септември 2005 г. Докато е в пробация, отново е задържан за нападение над съпругата си и прекарва още четири месеца в затвора.

На Коледа през 2009 г. легендарният скачач е арестуван, след като напада жена си с нож, нанасяйки и рани по лицето, и опитва да я удуши с хавлиена кърпа. Той е обвинен в опит за убийство, но три дни по-късно е освободен, след като Тапола оттегля обвиненията. Няколко месеца по-рано тя отменя и 14-ата си молба за развод. През лятото на 2010 г. идва 15-ата и последна.

През 2012 г. Никанен успява да се стабилизира, намира нова приятелка - Сузана, и планира да се ожени за пети път. Той отслабва, започва отново да тренира скокове и дори заявява амбиции да участва в олимпийските игри в Сочи през 2014 г.

След като приятелката му го напуска, финландецът отново тръгва надолу, а междувременно здравето му все повече се влошава.

Дневник