Върховният административен съд допусна предварително изпълнение на решението на Висшия съдебен съвет, като се произнесе, че новоизбраният председател на Софийския градски съд Алексей Трифонов веднага трябва да заеме поста, информира сайтът news.lex.bg

Предварителното изпълнение беше поискано от мнозинство в Съдийската колегия на ВСС по предложение на членове на кадровия орган от парламентарната квота, без да се изчака произнасянето на съда по същество, което се очаква скоро - на 26 февруари. Законът за съдебната власт спира заемането на поста, когато изборът е обжалван, но по решение на ВСС са възможни изключения.

Алексей Трифонов, който бе съдия от Софийския апелативен съд, беше избран с 9 на 4 гласа от Съдийската колегия на 27 ноември м.г. Колегията не се съобрази с мнението на съдиите от СГС, които номинираха съдията от същия съд Евгени Георгиев.

Изборът на Трифонов беше обжалван от номинирания за председател от общото събрание на съдиите от СГС Евгени Георгиев. Самият Алексей Трифонов не бе поискал предварително изпълнение.

Дневник