С вдъхновена игра и страхотен характер Александър Лазаров спаси два поредни мачбола и се класира за основната схема на тенис турнира от категория "АТП 250" в София. 21-годишният българин направи впечатляващ обрат срещу поставения под №5 в квалификациите Лука Вани и спечели със 7:6 (6), 3:6, 7:5 след 2.10 часа игра.

В първия кръг на основната схема Лазаров ще се изправи срещу един от най-силните испански тенисисти - Фернандо Вердаско. 35-годишният левичар от Мадрид, който през 2009 г. игра полуфинал на Australian Open и стигна до №7 в света, е поставен под №7 в София.

Лазаров, който дори не е част от световната ранглиста, поднесе втора голяма изненада в зала "Арена Армеец". В неделя той отстрани поставения под №3 и бивш №44 в света Лукаш Лацко и стана вторият българин с победа в турнира след Григор Димитров.

Освен че демонстрира много силен тенис във втори пореден двубой, финалистът от държавното първенство в зала отново показа характер и здрави нерви. Той изоставаше с пробив както в първия, така и в решаващия трети сет, но успя да ги обърне в своя полза, въпреки че срещу себе си имаше мощно сервираш, 198-сантиметров играч с 13 години професионален тенис зад гърба си.

За пръв път в своята кариера Лазаров, който се включи в надпреварата с "уайлд кард", преодолява квалификациите на турнир от световния тур на АТП. С 12-те точки, които печели от влизането в основната схема в София, той ще влезе в топ 500 на световната ранглиста.

Директният сблъсък за място в основната схема между Лазаров и Вани започна със сервис гейм на нула за българина. Той обаче допусна пробив на нула във второто си подаване. 33-годишният италианец затвърди предимството си с лекота и поведе с 3:1.

Лазаров обаче намери сили да навакса изоставането си. Той върна пробива в осмия гейм, спечели много убедително следващите си два сервис гейма и в крайна сметка стигна до тайбрек.

Решаващият гейм започна по-добре за българина. Той реализира ранен минипробив и поведе с 4:2 при първата смяна на полетата. 21-годишният тенисист удържа аванса си, а при 6:3 стигна до три поредни сетбола. Вани отрази и трите, но Лазаров се добра до четвърти при 7:6 и този път сложи край на първата част.

Вторият сет започна нервно за финалиста от държавното първенство. Вани проби още първото му подаване, след което затвърди предимството си за 3:0. В шестия гейм италианецът, който заема 154-ото място в световната ранглиста, реализира втори пробив и поведе с 5:1.

Лазаров не се отказа от сета и продължи да се бори. Той върна единия пробив и намали изоставането си до 3:5. Опитният му съперник обаче не пропусна втората си възможност да сервира за сета и след 6:3 изравни резултата в двубоя.

Ситуацията за Лазаров стана много трудна, след като допусна пробив още в първия гейм на решаващата трета част. Той не се поддаде на разочарованието, върна пробива за 3:3, след което взе подаването си за 4:3 и поведе за пръв път в сета.

Последва нов обрат на корта. Вани отново проби за 5:4 и получи шанс да сервира за спечелването на мача. Той поведе с 40:15 и всичко изглеждаше решено. Лазаров обаче показа страхотен характер, спаси двата поредни мачбола и върна пробива.

Българският тенисист се възползва от импулса и подкрепата на публиката, спечели убедително следващите два гейма и сложи точка на драматичната битка.

Мачът с Вавринка ще е втори за Лазаров в основна схема на турнир от календара на АТП. През 2017 г. той получи "уайлд кард" за основната схема в София, като отстъпи в първия кръг срещу молдовеца Раду Албот (6:7, 2:6).

Другите два мача на 21-годишния българин на ниво "АТП" също бяха в "Арена Армеец", но в квалификациите. Миналата година той спечели първия си сет, но допусна обрат срещу германеца Оскар Оте - 7:6, 5:7, 6:1. При дебюта си през 2016 г. Лазаров отстъпи с 6:7, 4:6 в оспорван мач с румънеца Мариус Копил, който игра финал в София през 2018 г.

Лазаров ще е третият българин в основната схема тази година. Другите двама са първата ракета на България Димитър Кузманов и 17-годишният талант Адриан Андреев, които получиха "уайлд кард".

 Дневник