В присъствието на премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев българският и македонският министри на културата Боил Банов и Асаф Адеми подписаха програма за сътрудничество в областта на културата до 2021 година.

Министър-председателят на Македония посочи значението на българското европредседателство за това, че Македония кандидатства за член на НАТО. Изтъкна, че от 27 години Македония чака да стане член на Организацията на Северноатлантическия договор.

"Преди няколко дни нашият парламент прие устава за промяната на името, а след това ратифицирахме и Преспанския договор. И изразяваме огромна благодарност на българския народ и премиера Бойко Борсов, защото това нямаше да е възможно, ако Борисов със своята храброст, със своя европейски дух и по европейски начин, типичен за 21 век, не спомогна за подписването на договора за добросъседство между България и Македония. Благодарение на този договор лично аз като премиер на Македония имах храброст и сила да продължа и да вляза в обществения спор за името на нашата държава", заяви Заев.

За членство в Европейския съюз Македония ще започне преговори през юни, информира още Заев. По думите му това е възможно, защото по време на европредседателството си България е поставила във фокуса на вниманието Западните Балкани.

Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна, че българското европредседателство е останало в историята с това, че е сложило темата за Западните Балкани на масата.

Борисов информира, че двете държави ще работят за нулеви ставки в митническите тарифи. "605 млн. евро е стоковият обмен между България и Македония сега и така ще видите, че веднага ще минем 1000 млн .евро. Защото много фирми имат интерес да инвестират", каза той.

Борисов посочи, че София е била избрана за логистичен аутсорсинг център на Световната банка за света. "Това ще са 200 нови високотехнологични работни места, а това ще е огромен шанс за приятелите ни от Западните Балкани. Всички ние заедно ще го вървим тоя път, защото той е реален. И българският народ има голяма заслуга за това", заяви той.

Дневник