Президентът Румен Радев счита, че България не трябва да подкрепи предложената европейска позиция за Венецуела.

По-рано днес стана известно, че поне 12 държави в Европейския съюз признаха председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за временен президент на страната, България все още не е взела позиция. Кои държави по света признаха Гуайдо за президент на Венецуела и кои поддържат Мадуро, четете тук.

Позицията си президентът публикува в страницата си в социалната мрежа "Фейсбук". "Събитията във Венецуела будят тревога и безпокойство. Съществува реален риск от ескалация и насилие. В тези условия критично важно е да се съхрани диалогът между управляващите и опозицията в името на политически процес, който да доведе до мирно решение за бъдещето на страната. Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение", пише Радев.

Той продължава с констатацията, че "направеното предложение за обща европейска позиция не води до подобно решение" и подчертава, че не критиката му не е "подкрепа за една или друга страна в конфликта".

"Става дума за върховенство на международното право и за твърдото убеждение, че неговото нарушаване няма как да доведе до позитивни резултати. В политически план трябваше да научим урока, че ултиматумите винаги прекъсват каналите за комуникация и блокират възможностите за преговори. Както в много случаи с други държави през последните десетилетия, нараства рискът да бъде провокирано насилие и вътрешен конфликт, които задълго да дестабилизират държавата и региона и да донесат страдания на народа на Венецуела", пише президентът в позицията си.

"Считам, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция", завършва Радев.

Дневник