С отчитане на малко жалби и липса на "съществена промяна в общия брой на инвалидността в страната" здравното министерство даде да се разбере, че няма да преосмисли поне в скоро време начина за определяне на нетрудоспособността на хората с увреждания. Днес властите трябваше да оповестят анализа от първите шест месеца на действие на новата методика за работа на Трудово-експертните лекарски комисии /ТЕЛК/ и за пресмятане на степента инвалидност.

Оценките бяха оповестени с прессъобщение от здравното министерство след среща при закрити врата с представители на организации на хората с увреждания. Ведомството информира, че анализите ще продължат още, ще има нови срещи и разговори. Но от съобщението се разбира, че всъщност няма сериозни проблеми от новите правила. И те съответно надали ще бъдат преосмислени.

С измененията вече оценката за процента нетрудоспособност се прави само на базата на основното заболяване на хората, като се взима предвид болестта, водеща до най-висок процент увреждане. Съпътстващите болести се приспадат само ако и те самостоятелно водят до над 50 на сто нетрудоспособност. Заболяванията са изброени в таблица и носят точно определен процент, а не както преди това - лекарите да можеха да преценяват в определени граници в зависимост от степента на болестта.

След приемането на новите правила, много хора изразиха недоволство и прогнозираха, че масово ще бъдат намалени процентите инвалидност и съответно подкрепата на държавата.

"Изводите в анализа показват, че няма промяна в броя на жалбите", съобщават от здравното министерство. По време на разговорите се разбрало, че всъщност жалбите пред Националната експертна лекарска комисия са под 10, разказаха пред "Дневник" участници в разговорите.

Хора с увреждания и техни представители обаче възразиха остро срещу този критерий за оценка на действието на наредбата. Засегнати от новите правила обясниха, че много хора са се отказвали да обжалват решенията на ТЕЛК и дадените им проценти, заради предрешения изход. Националната комисия стъпва на същите изисквания, на същата наредба, съответно надали би повишила процентът на увреждане, отбелязаха пациенти и лекари.

А докато трае обжалването на решението, хората не получават пари и подпомагане. Кой ще се лиши от пари и помощ над година и половина, колкото често продължават процедурите в НЕЛК, кой ще остане без единствения си доход, за да чака решение, което ще е същото, попитаха хора с увреждания.

Пациенти получавали напътствия, че няма смисъл да обжалват още при получаването на решението си в ТЕЛК. "Жалбите няма как да са показателни, ние обясняваме на хората, че процентът инвалидност им пада заради новите правила и всъщност те няма какво да обжалват. А дори и да обжалват, ще имат същия резултат в националната лекарска комисия. Така че защо да има жалби", коментира преди време д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София.

Въпреки това и днес от здравното министерство отбелязаха, че жалби почти няма. "Няма съществена промяна в общия брой на инвалидността в страната при новата и предишната наредба", се казва още в съобщението. Засега обаче не е ясно колко от хората с увреждания са минали през преосвидетелстване по новите правила в последните 6 месеца, тъй като през нова експертиза трябва да минат само тези, чиито решения са изтекли. Съответно дали всички минали по новите правила могат да преобърнат данните и да доведат до съществена промяна в общия брой инвалидност в страната.

Отчетената след анализа "динамика и отклонения в отделните възрастови групи" на инвалидността пък се дължала на "подобрен здравен статус" или на "административни решения на ТЕЛК", смятат от здравното министерство. Тези административни решения в момента се проверявали, като един от изводите в анализа е, че в самото начало на действието на новата наредба са допуснати по-голям брой "първоначални технически пропуски" при обработка на документите. Но те са били отстранени.

Родители на деца с увреждания публикуваха в социалните мрежи експертизите и оценките преди и след влизането в сила на наредбата, от което се вижда сериозно орязване на процентите нетрудоспособност, а от там съответно и на подкрепата

Всички данни и анализи ще бъдат изпратени на организациите на хората с увреждания, присъствали днес на срещата. И ще има нов разговор на 11 февруари. Дотогава очакват и информация за жалбите, подадени по въпроса към омбудсмана Мая Манолова. Манолова, която присъства на разговора, каза, че е "залята" от жалби. И допълни, че по време на срещата е липсвала съществена информация - на колко от преминалите по новата наредба хора, е бил намален процентът нетрудоспособност.

Колкото до мерките за по-справедливо оценяване на нуждите на хората при предоставяне на помощта, дългосрочните такива ще отнемат "малко повече време". "Дългосрочните мерки, които бяха представени още лятото в министерството на труда и социалната политика, ще отнемат малко повече време. Те са свързани с цялостна промяна на оценка на работоспособността", е посочила зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева на срещата, се казва в съобщението.

Преди това ще има "по-засилен контрол в целия ход на лечение на пациентите и така наистина хора, които са болни и с тежки заболявания, ще могат да бъдат проследявани не само на ниво ТЕЛК-комисия, но още от възникване на заболяването". От здравното министерство имали още намерение системата на ТЕЛК и НЕЛК да се интегрира със системата на здравната каса и да има информация за целия здравен статус на хората. Така решенията ще се взимат по-независимо, отбелязват от министерството.

Обещават електронният профил да заработи през февруари. Но да "се надгражда с допълнителна информация".

Дневник