Носителят на три титли от Големия шлем Стан Вавринка отпадна от "София оупън" още в първия кръг. Швейцарецът допусна обрат за 6:3, 6:7 (5), 4:6 срещу Мариус Копил.

Вавринка спаси два мачбола срещу миналогодишния финалист, но накрая румънецът постигна целта си.Денят на "София оупън" предложи големи вълнения за зрителите в "Арсена Армеец". Пет от шестте мача в програмата (два от първия кръг на основната схема и четири от квалификациите) завършиха в три сета.

Огромен успех постигна Александър Лазаров, който спаси два мачбола, победи Лука Вани и влезе в основната схема. Другият българин Адриан Андреев се опълчи на 45-ия в световната ранглиста Матю Ебдън, но отпадна.

Вавринка завърши със значително по-голяма успеваемост при вкаран първи сервис от съперника си, като спечели и повече точки общо в мача (97 срещу 85), но това не му помогна да спечели.

Мачът започна със серия от шест поредни гейма на нула. Последният от тях беше пробив в полза на швейцареца и това го отведе към спечелването на сета.

В началото на втория двамата имаха отлични възможности за пробиви, но без успех. Сетът стигна до тайбрек, в който Копил направи първия и единствен минипробив за 6:5, след което изравни. Пробив в третия гейм на третия сет се оказа ключов за победата на румънеца. В последния гейм Вавринка спаси два мачбола след 15:40, но след това съперникът му сложи точка.

Дневник