Българското външно министерство (МВнР) излезе с позиция за събитията във Венецуела, в която призовава за демократично управление в страната и провеждане на "свободни и честни" президентски избори. В сайта на министерството късно снощи беше публикувана първата официална реакция на българските власти.

"Вярваме, че г-н Хуан Гуайдо, председател на Националното събрание, като изпълняващ функциите временен президент на Венецуела ще насрочи провеждането на свободни, честни и демократични президентски избори в съответствие с конституцията. МВнР е инициирало съгласувателна процедура за проект на решение, с което да се подкрепи преходът към демократично управление във Венецуела, основан на върховенството на правото и зачитането на човешките права", пише в позицията на министерството.

Реакцията идва, след като вчера се разбра, че поне 12 държави в Европейския съюз признават председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за временен президент на страната. Преди това беше поставен ултиматум към държавния глава Николас Мадуро, от когото се очакваше да свика президентски избори в срок от 8 дни, но той отхвърли идеята. Кои държави по света признаха Гуайдо за президент на Венецуела и кои поддържат Мадуро, четете тук.

Президентът Румен Радев използва социалната мрежа "Фейсбук", за да призове българските власти да се въздържат от подкрепа на Гуайдо.

Според външното министерство "венецуелският народ трябва да получи правото сам да определи своето бъдеще, основано на принципите на демократичната и правовата държава".

Дневник