Спорът за титлата във Висшата лига приключва. Това си мислеха мнозина, след като шампионът "Манчестър сити" допусна обрат и загуби от "Нюкасъл", а на "Ливърпул" му предстоеше да приеме "Лестър".

Седмица по-късно картината е коренно различна. Червените записаха две поредни равенства и вместо да водят със седем точки, преднината им е само три пред "Сити".

Нещо повече - в надпреварата за титлата е и "Тотнъм", който продължи с добрите си резултати и е на пет точки от върха.

Макар да е най-краткият месец, февруари се очертава много напрегнат за трите отбора. На тях им предстоят по три мача във Висшата лига, като в допълнение и трите ще изиграят първите си двубои от осминафиналите в Шампионската лига.

Лудата надпревара

Към напрегнатата развръзка трябва да се добави и фактът, че и "Сити", и "Ливърпул" загубиха точки от отбори, които не само не са им преки съперници, но са и от долната част на класирането.

След 1:1 в гостуването на "Уест хем" в понеделник мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп призова никой да не съжалява отбора му. Червените се надяват да спечелят първата си титла от 29 години.

"Трябва да се борим - не става въпрос за напрежение, а за това да се наслаждаваш на положението, в което си. Имаме 62 точки, загубили сме един мач в първенството този сезон, което е много положително. Но вече виждам по лицата ви, че донякъде съжалявате за нас. Не трябва, добре сме. Ние сме добре и всичко е наред", каза Клоп.

"Тази вечер мачът беше тежък. Ако имаш подобен ден, взимаш точка срещу "Уест хем", а за мен това е напълно в реда на нещата."

Маратонът на "гражданите"

Програмата за февруари предоставя изпитания за трите водещи тима. "Манчестър сити" е поставен в по-тежко положение, защото има и допълнителен пети мач - финалът срещу "Челси" за Купата на лигата.

В сряда воденият от Хосеп Гуардиола ще гостува на "Евертън" в изтеглен мач от 27-ия кръг, а след това му предстоят два мача с "Челси" и гостуване на "Шалке" в Шампионската лига.

"Ливърпул" и "Тотнъм" също имат по едно открояващо се предизвикателство във Висшата лига. Червените гостуват на най-големия си съперник в Англия - набралия скорост "Манчестър юнайтед". "Тотнъм" пък очаква градско дерби, в което ще пътува до "Стамфорд бридж" за мач с "Челси".

Дневник