"Демократична България" настоява България да се присъедини към Германия, Франция, Испания, Великобритания и другите европейски страни, които признаха Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела до провеждането на честни и прозрачни президентски избори.

"Авторитарният комунистически режим на Мадуро обезкърви една богата на петрол страна, прогони от страната, заради глада стотици хиляди хора и е време да си ходи. Самият Мадуро организира предсрочни президентски избори, до които не допусна основни опозиционни кандидати. Те не бяха признати от Европейския съюз и затова той не е законен президент на страната", припомнят от "Демократична България".

"Макар и дошла късно, и доста плаха, позицията на Министерството на външните работи е стъпка в правилната посока. Очакваме премиерът Борисов да подкрепи публично правото на венецуелците на свободни избори и да признае Хуам Гуайдо за легитимен временен президент", пише в позицията на "Демократична България".

Окачествяваме като срамна и скандална позицията за "изчакване" на президента Радев, който отново изпъкна като рупор на путинската дипломация, а не като държавен глава на страна от ЕС и НАТО, заявяват от обединението на "Да, България", ДСБ и "Зелените".

В позицията се припомня, че онзи ден се навършиха 22 години от оставката на Жан Виденов, който подобно на Мадуро доведе страната си в положение на хиперинфлация, бедност и икономическа разруха. Тогава България стъпи на краката си благодарение и на подкрепата на международната демократична общност.

Длъжни сме да направим същото и да помогнем на венецуелците да започнат да изграждат страната, икономиката и институциите си след безпросветния погром на Чавес и Мадуро, призоват от обединението.

Дневник