Кметът на Шумен Любомир Христов иска, когато се дават на прокурор реализираните през неговия мандат проекти, да се проверят и тези от двата предходни мандата на БСП. Пред журналисти днес той категорично отхвърли и отправените вчера от социалистите твърдения, че общинските обществени поръчки са нагласени и са "състезания за един кон". 

"След всяка пресконференция на БСП се изричат неистини и лъжи. Може би заради наближаващите избори искат да бъдат забелязани. Сега се каза, че обществените поръчки са за едни кон. Учудващо защо не назоваха името на коня. Сега ще ви покажа списък с един състезателен кон, който е спечелил най-много състезания на територията на Шумен, от 2008 до 2014 година", каза Христов и изчете списък с 25 проекта, реализирани от една и съща фирма. Той не назова името й, но стана ясно, че говори за бившата фирма на семейството на депутата от БСП Иван Иванов "Билдинг - Строй Експрес".

Сред изредените от кмета обекти, дадени на същата фирма, бяха изграждането на Канализационна помпена станция в "Дивдядово" по ИСПА 2, реконструкцията на улица "Тракия", на Възрожденските къщи и на самата улица "Цар Освободител", модернизацията на Информационния и посетителски център в НИАР "Мадара", ремонтът на къщи "Елеонорите", реконструкцията на Шуменската крепост, ремонтът на водната каскада, ремонтът на ДКТ "Васил Друмев", изграждането на Центрове за настаняване от семеен тип, ремонтът на Кооперативния пазар, реконструкцията на Дома за стари хора, санирането на ДГ "Изворче", на ПМГ Нанчо Попович, и на СОУ "Еньо Марковски", изграждането на Тубдиспансера и обзавеждането му, ремонтът на канализацията в село Мадара.

"Молбата ми към г-н Иванов е, след като се вживява на такъв борец за честност и правда, когато внася искане за проверка, да внесе искане и за този период за тези 25 спечелени състезания с този същия кон", каза още Христов.  

На пресконференцията стана ясно още, че от началото на настоящия кметски мандат общината е привлякла европейско и национално финансиране в размер на 72 млн. лв. От тях по програмата за саниране на жилищни сгради са влезли 36 млн. лв. За тях са направени 27 обществени поръчки, от които 23 са спечелени от различни фирми.

"Както виждате вършеенето на хармана с един кон приключи. То остана в миналото. Няма как толкова  работа да се свърши от една фирма и да има някакви задкулисни намерения на общината", каза зам.-кметът по строителство Боян Тодоров.

По отношение на наложените финансови корекции на общината от страна на управляващия орган на оперативните програми заместник-кметът по икономическо развитие Росица Антонова обясни, че и преди, и сега на повечето европроекти са налагани такива.

Тя даде пример обаче с един проект от предишния мандат - за реконструкцията на стадион "Чавдар" в кв. "Дивдядово", за който е трябвало да бъде върната цялата сума. 

По ИСПА 1 платената корекция е била 1,032 млн. лв., а 316 хил. лв. за ИСПА 2. По втория проект още вървят дела за други суми пред различни съдебни инстанции. 

"Според мен настоящият екип реагира по единствения правилен начин. Първо се отправят възражения и ако се потвърдят корекциите, те се обжалват по съдебен ред. Това се надявам да правят и следващите екипи", каза Росица Антонова.

ШУМ.БГ