„Ботев" (Пловдив) е получил зелена светлина да преговаря с Фонда на фондовете в търсене на финансиране за довършването на стадиона си. Днес собственикът на футболния клуб Георги Самуилов се е срещнал в с министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, както и с кмета на Пловдив Иван Тотев.

Представителят на Фонда за градско развитие Стоян Ставрев, който е и изпълнителен директор на Българската консултантска организация, също е участвал в срещата в София.

На нея са били обсъдени възможностите и стъпките за това "Ботев" да получи финансиране за стадиона си. Според информацията клубът може да получи подкрепа без предварителна промяна на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Пловдив. За целта е необходимо община Пловдив да даде подкрепително писмо въз основа на влезлите в сила планове за градско развитие, където спортът е отделен като приоритет и може да бъде разглеждан като хоризонтална мярка, съобщава БТА.

До средата на февруари община Пловдив ще даде това писмо и така ще отвори пътя за преговори между "Ботев" и Фонда на фондовете.

"Това е огромен напредък за довършването на стадион "Христо Ботев". Благодаря на министър-председателя Бойко Борисов за съдействието при организирането на тази среща, на министър Горанов, на министър Аврамова и на всички ангажирани с казуса", каза Тотев.

До момента в изграждането на стадион "Христо Ботев" са инвестирани 10 милиона лева, но обектът е спрян на Акт 10.

Строежът на съоръжението започна по времето, в което клубът беше собственост на Цветан Василев. След фалита на КТБ през 2014 г. реконструкцията спря, а футболният клуб започна да играе домакинските си мачове на изградената тренировъчна база в Коматево.

В следващите години няколко пъти се представяха планове за довършване на ремонта. В един момент привържениците на отбора обявиха, че свалят доверието си към ръководството след поредния провал за завръщане на "Колежа".

През лятото на 2017 г. беше съобщено, че "Ботев" ще вложи всички приходи от евротурнирите в изграждането на стадиона. В началото на миналата година Тотев обяви, че ще има нова концесия след прибавяне на "едни 7-8 декара в източната посока на стадиона".

В края на миналия август собственикът на "Инса ойл" Самуилов придоби 60% от капитала на "Ботев". По-късно обеща, че до март 2020 г. клубът ще има нов стадион.

Дневник