Американският технологичен гигант "Епъл" (Apple) е постигнал споразумение с френската данъчна администрация да плати 500 милиона евро данъчни задължения, натрупани за 10 години, предаде "Франс прес", потвърждавайки публикация в сайта на сп. "Експрес". Според изданието близо 500 милиона евро са платени от американската компания в рамките на споразумението, подписано в края на декември.

Преговорите между "Епъл" и дирекцията за национални и международни справки (DVNI), отговаряща за данъчния контрол на предприятията, са започнали преди месеци. Основна тема е била ниската стойност на оборота, признат от "Епъл-Франция", при положение, че продажбите й в Европа силно са се разраснали, по-специално благодарение на айфон (iPhone).

Те са се умножили седем пъти - от 6.6 милиарда евро през 2008 година до 47.7 милиарда евро през 2017 година, припомня "Експрес", като уточнява, че голяма част от оборота е постъпил в Ирландия.

Съобщението за това плащане бе направено точно една година след споразумението между френските данъчни власти и компанията за онлайн търговия "Амазон" (Amazon) за изплащане на големи данъчни задължения - 252 милиона долара (202 милиона евро), натрупани от 2006 до 2010 година. /БТА

Дневник