Реалното строителството на газовата връзка с Гърция ще започне през май. Дотогава се очаква да приключат трите обществени поръчки - за доставка на тръби, за инженерен консултант и за строител. Това обяви днес енергийният министър Теменужка Петкова пред посланиците на страните от ЕС, цитирана от пресцентъра си.

Тя отново лансира прогнозата си, че по интерконектора газ ще може да тече през 2020 г. Срещата с посланиците е организирана по инициатива на Румъния, която е ротационен председател на Европейския съюз.

Само български и гръцки фирми са поканени да подадат оферти в обществената поръчка за изграждането на газовата връзка с Гърция, показват резултатите от предварителния подбор на кандидатите. Те са публикувани в профила на купувача още на 1 януари, но Министерството на енергетиката не е намерило за необходимо да ги обяви публично, съобщава "Капитал".

Изданието припомня, че търгът за 145 млн. евро без ДДС привлече общо 11 кандидата, но световните компании с опит в тази сфера са отстранени от оценителната комисия на проектната компания за 183-километровата тръба от Стара Загора до Комотини - "Ай Си Джи Би" (ICGB), в която акционери с равно участие са БЕХ и гръцко-италианското дружество IGI Poseidon.

В състезанието са останали само големите български строители "Джи Пи груп", "Трейс груп холд" и "Главболгарстрой", както и гръцките "Терна", "Актор" и "Джей енд Пи – Авакс". Всички те формално си партнират с чуждестранни фирми, за да покрият високите изисквания за изпълнението на проекта, но е ясно, че основното строителство на място ще се извършва именно от тях.

Предстои втората фаза на разглеждане, оценка и класиране на офертите на отсетите след първия етап кандидати.

В две фази и още неприключила е поръчката за изработката и доставката на тръбите за газовата връзка.

Дневник