Жозе Моуриньо се призна за виновен по делото за укриване на 3.3 милиона евро данъци по време на престоя си в "Реал" (Мадрид). Португалският треньор се яви в съда в Мадрид, за да потвърди споразумението с испанските данъчни власти.

През септември Моуриньо се съгласи за присъда от 1 година, като той ще плати 2.2 милиона евро (1.98 млн. евро - 60% от сумата на укритите данъци, и допълнителна глоба в размер на 182 500 евро). 56-годишният португалец ще избегне влизане в затвора, защото според испанското законодателство първа присъда до две години затвор се заменя с пробация.

Моуриньо е без работа от средата на декември, когато беше уволнен от "Манчестър юнайтед". Според "Либеро" португалският специалист е бил предложен за треньор на "Интер" от агента му Жорже Мендеш.

Делото срещу Моуриньо беше отворено през 2016 г. с обвинения, че не е декларирал приходи от имиджовите си права за 2011 и 2012 г. "с цел получаване на незаконни печалби". Според прокурорите той е измамил данъчните власти с 1.61 милиона евро за 2011 г. и 1.69 милиона през 2012 г., като парите са преминавали през офшорни сметки във Вирджинските острови и Нова Зеландия.

Моуриньо, който беше начело на "Реал" в продължение на три сезона до лятото на 2013 г., имаше проблеми с данъчните през 2014 г. Искане от прокуратурата тогава завърши със санкция от 1.15 млн. евро.

По-късно обаче данъчните установиха, че част от информацията, представена в това споразумение, е неточна. Случаят беше отново отворен след изтекла информация във Football Leaks.

Дневник