Прокуратурата не се страхува от процеса за КТБ по същество, като е уверена в качествата на доказателствата, събрани в досъдебната фаза и от направените експертизи, обобщи днес пред журналисти зам. главният прокурор Иван Гешев. Той се появи изненадващо на поредното заседание по делото, което се проведе днес, на което трябва да се реши дали процесът ще тръгне по същество.

Според Гешев действията на подсъдимите, които се стремели да забавят тръгването на процеса, показвали, че те имат притеснения. "Те правят всичко възможно процесът да се забави доста във времето. Вероятно разчитат да се реши с някакви извънправни способи, като смяна на политическата обстановка, смяна на длъжностни лица - нещо да се промени. Удавник за сламка се хваща", коментира Гешев цитират от агенция "Фокус".

Днес прокуратурата и адвокатите на обвинените спориха около два часа как да продължи процесът след последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), според които четенето на заключителната част на обвинителния акт се премахва и се заменя с кратък доклад. Четенето на хилядите страници от обвинителния акт е причина делото да се бави. Изчисления на "Дневник" от лятото показват, че ако делото върви със сегашното темпо, то обвинителният акт ще бъде прочетен след около 2 години.

Основният спор днес беше дали промените се прилагат и към вече започнали дела или само към новите. Според адвокатите на подсъдимите текстът трябва да важи за предстоящи случаи.

"Четенето на обвинителния акт не съществува в нито една страна в Европейския съюз. Никъде това, което беше до момента, което започна като комедия и беше на път да стан фарс - да се четат хиляди страници, не може да се случи", е мнението на Гешев.

В отговор на въпрос той каза, че прокуратурата не се притеснява от това, че Цветан Василев все още е извън страната. "Защо да ни притеснява, има задочна процедура", каза Гешев. Според него забавянето на приключването на екстрадиционната процедурата не е заради юридически проблеми.

По делото за източването на КТБ са подсъдими 18 души, като сред тях е и Цветан Василев, който още е в Сърбия.

Дневник