Напрежението между представители на фармацевтите и на правителството около предстоящото на 9 февруари въвеждане на европейския регламент за проверка на лекарствата продължава да расте. Днес част от фармацевтите символично протестират, носейки жълти жилетки на работа. И заплашиха, че ако исканията им не бъдат чути, ще затворят аптеките си за един ден – на 20 февруари.

По-късно днес здравният министър Кирил Ананиев, част от екипа му и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов ще дадат пресконференция по темата. От здравното министерство вече неколкократно обявиха, че европейският регламент ще бъде въведен в България с гратисен период до края на годината, в който няма да бъдат налагани глоби на аптеките, които не отговарят на новите правила. Властите многократно посочиха, че за регламента се знае от няколко години, имало е и немалко обучения и насоки за фармацевтите във връзка с предстоящото му влизане в сила.

Европейският регламент за верификация на лекарствата предвижда всяка опаковка на медикаментите да има свой собствен код, който чрез специален софтуер да се чекира при продажба. Кодът ще се проверява в обща европейска система. Ако не са чекирани данните от кода и пратени към обща европейска база данни, продуктът не може да бъде продаден. Целта е да се гарантира, че пациентът получава легално, а не фалшиво лекарство.

От около месец фармацевтите изразяват сериозни притеснения от въвеждането на тези правила в България. Преди няколко седмици инициативен комитет на магистър-фармацевтите съобщи, че почти половината от аптеките у нас не са готови за въвеждането на новия начин за продажба на лекарствата и искат срокът за старта на системата да бъде отложен.

Последваха множество писма, с които се иска отлагане. В тях магистър-фармацевти, участващи в управителни съвети на регионални фармацевтични колегии, отбелязват, че много аптеки нямат нужния софтуер, някои дори нямали компютри, интернет, а на места и постоянен ток. Иска се и отлагане на още една система, която Изпълнителната агенция по лекарствата се кани да въведе от средата на февруари – електронната система за проследяване и анализ на продажбите на лекарства, реимбурсирани от касата, която цели да предотврати паралелния износ и да спира от изнасяне лекарства, за които има недостиг в страната.

Фармацевтите искат гратисен период поне до средата на следващата година за влизане в сила и на двете системи.

И днес от Националната аптечна камара поискаха отлагане и заплашиха със затваряне на аптеки. Отбелязаха, че в българското законодателство не са въведени изискванията на регламента. Отново посочиха, че има немалко аптеки, които не разполагат с нужния софтуер.

"Към днешна дата цари пълен законодателен и управленски хаос, който по всякакъв начин стимулира монополите в здравеопазването, урежда интересите на големите международни концерни - производители на лекарства, в ущърб на българските аптеки и българските пациенти", заявиха в писмо до медиите от камарата.

Дневник