Румънският правосъден министър се закани да направи всичко по силите си, за да блокира кандидата на собствената си страна за новия пост на европейски главен прокурор, предаде "Гардиън".

Лаура Кьовеши спечели похвали у дома и в чужбина за усилията, които положи като антикорупционен прокурор за присъди срещу високопоставени политици, но през юли миналата година бе отстранена по нареждане на правосъдния министър Тудорел Тоадер.

Пред румънски уебсайт той коментира, че ЕС не е наясно със "злоупотребите, извършени от Лаура Кодруца Кьовеши" по времето, когато тя оглавяваше Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) и обеща да изпрати мотивите си за отстраняването й на останалите правосъдни министри от ЕС.

През ноември миналата година Европейската комисия предупреди Румъния за отстъплението й в борбата срещу корупцията и изтъкна натиска върху DNA. Европейски дипломати са на мнение, че срещу страната трябва да бъде задействана наказателна процедура за нарушение на върховенството на закона, ако правителството прокара плановете си за амнистия за осъдени за корупция, сред които и високопоставени политици.

Официални лица от Еврокомисията смятат Кьовеши за най-добрия кандидат за новата служба на ЕС, която ще се бори с измами срещу бюджета на ЕС. Според видяно от "Гардиън" писмо до Съвета на министрите и Европейския парламент от състава, извършващ селекцията, Кьовеши е предпочитаният избор. Освен нея има кандидати от Франция и Германия.

В интервю за изданието от 2015 г. Кьовеши коментира, че румънското правителство винаги опитва "да ни лиши от нашите инструменти и да ограничи възможностите ни за разследване".

По време на нейното управление антикорупцопнната прокуратура постигна присъда за злоупотреба с власт срещу лидера на управляващата партия Ливиу Драгня. Опитите на правителството да декриминализира корупцията доведоха до едни от най-масовите улични протести в Румъния от падането на комунизма досега.

Румъния, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, не може да наложи вето на назначението на европейски прокурор. Изборът трябва да бъде одобрен от мнозинството държави членки и от Европейския парламент, което значи, че една страна сама не може да блокира който и да е кандидат.

Европейската прокуратура бе създадена от 22 държави членки на ЕС, включително и Румъния, през 2017 г. и трябва да заработи най-късно до края на следващата година.

Дневник