Унгария и Сърбия са се сринали с по няколко пункта в индекса на неправителствената организация "Фрийдъм хаус" за свободата по света. Това са две от четирите държави с отрицателни промени в годишния индекс заедно с Никарагуа и Уганда, които вече са в категорията "несвободни" вместо "частично свободни".

Организацията отбелязва, че упадъкът в световен план продължава за 13-а поредна година и се потвърждава тенденцията, че множество страни, показали демократичен напредък в годините след Студената война, не са успели да го запазят през 2018 г.

"Кризата на доверието в политическите системи на дългогодишните демокрации" и "социалните и икономическите промени, свързани с глобализацията", допринесоха за срив при "свободните" страни, оценявани като такива между 1985 и 2005 г., преди да започне упадъкът. Макар страните, при които той да се забелязва, да са били по-малко през миналата година, отколкото през 2017-а, грешките на последните години трудно ще се поправят.

Къде е България

В доклада на "Фрийдъм хаус" България отново получава 80 от 100 възможни точки (и е определена като "свободна"), с оценка 2 от 7 точки по трите основните показатели за свобода. Тази оценка, която не се влошава, но и не се подобрява, няколко години, е въз основа на два критерия - политически права и граждански свободи. (Максималната оценка по тези критерии е 1, а минималната е 7.)

Оценка на свободата от 2 пункта България получава за пръв път през 2009 г., когато се прави оценка за събитията от 2008 г. В доклада за 2015 г. бе посочено, че българите живеят в страна, която е малко по-свободна от Унгария, но не толкова, колкото Тринидад и Тобаго и Сао Томе и Принсипи.

Пълният доклад от 2019 г. с подробностите за България ще бъде публикуван малко по-късно.

Влошаване

Унгария е единствената страна членка на ЕС, определена като "частично свободна". Причината, отбелязва неправителствената организация, е в "системните атаки срещу демократични институции на страната от премиера Виктор Орбан и партията му "Фидес", която използва парламентарното си супермнозинство, за да налага ограничения или да затвърди контрол над опозицията, медиите, религиозните групи, академичните институции, неправителствените организации, съдилищата, търсещите убежище и частния сектор от 2011 г. насам".

При Сърбия причината е във "влошаването при организирането на избори, продължаващите опити на правителството и безкритично подкрепящите го медии да подриват дейността на независимите журналисти чрез законов тормоз и кампании, както и фактическото натрупване на изпълнителни правомощия на президента Александър Вучич конфликт с конституционната му роля."

Изненади

В упадък е и демокрацията в Съединените щати, тъй като "предизвикателствата в американската демокрация изпробват стабилността на конституционната система и заплашват да подронят политическите права и гражданските свободи по света." Този "бавен упадък" според организацията обаче се наблюдава вече осем години, макар през 2017 г. спадът от 3 пункта да е необичаен. Страната е в категорията "Свободни" с резултат от 86 от 100 точки, който е по-нисък от този на Франция, Германия и Великобритания и я приближава към Хърватия, Гърция, Латвия и Монголия.

Няма сериозни промени в оценката на други съседи на България - Гърция и Румъния остават "свободни" без значима промяна в резултата, както и повечето западнобалкански страни (без Сърбия). Сривът при Турция (до резултат 31 от 100) е едва няколко пункта.

"Фрийдъм хаус" същевременно отбелязва "изненадващо подобрение" в отделни страни като Малайзия, Армения, Етиопия, Ангола и Еквадор. За сравнение резултатът на Армения например се е увеличил от 44 на 51, а на Етиопия - от 12 на 19. Двете страни остават "частично свободна" и "несвободна", но след смяната на властта там организацията гледа на тях като пример, че демокрацията все още е привлекателна "като средство лидери да бъдат държани отговорни и за създаване на условия за по-добър живот."

Дневник