Германецът Ян-Ленард Щруф ще е първият съперник на един от фаворитите за титлата от "София оупън" - Стефанос Циципас. Гръцкият тенисист почива на старта като поставен под №2 в турнира, а Щруф преодоля първия кръг след победа с 6:3, 6:4 срещу италианския квалификант Стефано Травaля.

Щруф, който заема 51-ото място в световната ранглиста, реализира две от шестте си точки за пробив и спаси двете възможности, които се откриха пред съперника му в средата на първия сет. 28-годишният германец пласира 12 аса, загуби само три точки след вкаран първи сервис и приключи двубоя за 76 минути.

Щруф и Циципас ще се срещнат за пръв път на ниво АТП. Единственият им мач досега е в турнир от сериите "Чаланджър" в Италия през 2017 г., когато шампионът от младежките финали на АТП печели с 6:2, 6:3.

Мачът между Щруф и Циципас най-вероятно ще е в четвъртък. Спортният министър Красен Кралев обяви през януари, че се очакват изключително много туристи от Гърция за двубоите на световния №12. Това ще е първи двубой за 20-годишния грък от Australian Open, където направи забележително представяне и стигна до полуфиналите.

В София Циципас преследва втора титла в кариерата си след трофея в Стокхолм през октомври. Ако се справи с Щруф, световният №12 ще срещне в четвъртфиналите някой измежду Гаел Монфис, Виктор Троицки, Ласло Джере и Михаил Кукушкин.

Денят на квалификантите

По-рано днес се изиграха още два мача от основната схема, които завършиха с изненадващи победи за двама германски квалификанти. Даниел Брандс отстрани поставения под №5 Николоз Басилашвили след успех със 7:6 (7), 7:5, а Яник Маден надигра французина Адриан Манарино с 6:4, 7:6 (4).

Басилашвили беше сочен за един от скритите фаворити в София. Той заема 22-ото място в световната ранглиста, спечели две титли от категория "АТП 500" през 2019 г., а този сезон се представи много силно в първите два турнира, в които игра - четвъртфинал в Доха и трети кръг на Australian Open, като загуби в оспорвани битки съответно срещу Новак Джокович и Стефанос Циципас.

Днес обаче грузинецът имаше големи проблеми с началния си удар, докато германският му съперник сервираше на високо ниво. Брандс пласира 11 аса, вкара 68% от първите си сервиси и спечели цели 63% от точките след вкаран втори сервис.

Въпреки това Басилашвили спокойно можеше да спечели. 26-годишният грузинец пропусна два поредни сетбола в края на първия сет, а във втората част пропиля огромен аванс от 4:0.

Във втория кръг на турнира Брандс ще играе с миналогодишния шампион Мирза Башич или словашкия левичар Мартин Клижан, а Маден ще срещне победителя от двубоя между поставения под №8 Андреас Сепи и Мартон Фучович.

Лазаров и Донски продължават на двойки

Александър Лазаров и Александър Донски се класираха за втория кръг в турнира на двойки без игра. Българските тенисисти, които участват с "уайлд кард", трябваше да се изправят срещу Николоз Басилашвили и Матю Ебдън в първия кръг.

Грузинско-австралийският тандем обаче се отказа, след като Басилашивли отпадна от индивидуалния турнир. Ебдън продължава на сингъл, след като в понеделник оцеля срещу 17-годишния българин Адриан Андреев в драматична битка, завършила с тайбрек в последния сет.

Във втория кръг на двойки Лазаров и Донски ще играят с победителите от мача между поставените под №3 Рохан Бопана и Дивидж Шаран от Индия и силния сръбско-хърватски дует Ненад Зимонич и Мате Павич.

В турнира на двойки участва още една българска двойка с "уайлд кард" - Адриан Андреев и Димитър Кузманов. В първия кръг те ще срещнат шампионите от миналата година Робин Хаасе и Матве Миделкооп.

Дневник