Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че "Иш банкасъ" - най-голямата листвана на борсата турска банка, ще премине под контрола на хазната, предаде АФП, цитирана от БТА.

В "Иш банкасъ" (известна още като "Ишбанк") основната опозиционна партия, Републиканската народна партия (РНП), има дял от 28 процента. Други 40% са в ръцете на пенсионния фонд, основан от "Ишбанк", а по-голямата част от останалите 32% са собственост на чужди инвеститори. Ердоган вече е обвинявал опозицията, че "получава пари" от нея.

"С позволението на Аллах "Иш банкасъ" ще стане собственост на хазната. "Ако Аллах позволи, парламентът ще вземе това историческо решение", заяви турският президент в реч пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Анкара.

Завещана от Ататюрк

"Иш банкасъ", чието пълно име е "Тюркийе иш банкасъ", е създадена през 1924 г. от основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк. Ататюрк е завещал акциите си на своята партия - РНП, която днес притежава дял от 28 процента от банката и назначава четирима от 11-те членове на управителния съвет.

В Турция тя има една от най-големите мрежи (над 1300 клона), други 16 са в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република, действа в Ирак, Косово, Великобритания, Бахрейн, Египет и Китай. Дъщерното дружество на "Ишбанк" в Германия има освен тази в страна клонове и в Холандия, Франция и Швейцария, а до миналата година имаше дейност и в България.

Малко над 40 процента от акциите на банката принадлежат на банковия пенсионен фонд, а оставащите близо 32 процента се търгуват публично. В отговор на въпроси на журналисти след речта Ердоган не уточни подробности за начина на предвижданото поемане на контрол върху банката от хазната. Ердоган многократно се е обявявал против участие на политическа партия в капитала на една банка, припомня АФП.

Деликатен момент

За момента не е ясно дали тази мярка ще означава национализация на банката. РНП твърдо се съпротивлява на прехвърляне на нейните дялове към хазната, като призовава "да се зачита завещанието на Ататюрк" и подчертава, че партията не печели пари от тези акции.

Според "Иш банкасъ" дължимите на РНП дивиденти директно се прехвърлят на Института за турски език и на Института за история на Турция в съответствие със завещанието на техния основател.

Изказването на Ердоган е довело до спад на акциите на банката - към 17.44 часа българско време той е бил 7% според "Блумбърг". Той го направи в момент, когато турските банки са отслабени от недоверието на инвеститорите към икономическата политика на Анкара и от спада на турската лира, която загуби 30 процента от стойността си спрямо долара миналата година, отбелязва АФП.

През септември Ердоган призова за прехвърляне към хазната на акциите на РНП, която определи това като политическа маневра. Партията на справедливостта и развитието няма достатъчно места в парламента, за да постигне прехвърляне на дяловете на РНП към хазната. За това тя ще има нужда от подкрепата на своя партньор от предизборната коалиция - Партията на националистическото действие, която е твърдо кемалистка.

Дневник