Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) смята, че промените в Закона за личните данни, върху които бе наложено вето от президента Румен Радев, са постигнали "максимално добрия баланс, който може да се постигне между свободата на изявлението и защитата на личните данни".

Промените в закона отварят врата за проверки на медийни публикации, журналисти, за проблеми с академични проучвания, документални материали и други, както и за откази за достъп до информация. Според приетите текстове ще се преценява дали журналистите законово имат достъп до данните, дали имат право да ги обработват и да ги изнасят, без да нарушават баланса със защитата на личните данни, в зависимост от естеството на личните данни и обстоятелствата, при които те са станали известни. В същото време се казва, че когато Комисията за защита на личните данни упражнява правомощията си, не може да стига до разкриване на тайната на източника на информация.

"Изрично в текста се казва, че лицата по чл. 6 от антикорупциониня закон, т.е. това са лицата, които вие добре знаете като публични личности, високите етажи на властта, не сме защитени от такъв стандарт на защита на личните данни, което да ви препятства по какъвто и да е начин да разследвате политиците и държавните служители. Възприети са гъвкави критерии. Те са препоръчани на България от Съда на ЕС. Те са динамични и дават абсолютната свобода на вас, журналистите, и гъвкавост да съобразявате публичния интерес, както и интереса на този, който дори за момент сте решили, че трябва да бъде унищожен. Пазете децата", направи тълкуване на промените на закона Кирилов.

В мотивите за 13-ото вето на Румен Радев се казва, че европейският регламент, който е причина за приетите промени, изисква държавите - членки на ЕС, чрез закон да постигат помиряване на правото на защита на личните данни с правото на изразяване и информация. "Едновременно с това обаче регламентът не съдържа, нито препоръчва да има превес и надмощие в упражняването на едното право над другото, т.е. защитата на личните данни да е за сметка на свободата на изразяване и информация", пише в мотивите за ветото.

Дневник