Македония ще подпише протокола за членство в НАТО заедно с 29-те земи членки на Алианса днес.

С това страната все още ще е далеч от членство, но ще е преодоляла част от пречките, които я спъват да се присъедини вече десетилетие. През 2008 г. Гърция блокира членството ѝ заради спора за името, което след ратификация в парламента в Атина вече ще е Северна Македония съгласно Преспанския договор от миналата година.

Именно тази сделка стана причина Македония на получи покана за присъединяване, а Гърция да увери, че вече няма да е пречка по пътя ѝ.

Предстои Атина да ратифицира в петък протокола, който формално ще бъде подписан днес в Брюксел. Според гръцки и македонски медии не се очакват трудности, тъй като опозиционната "Нова демокрация" най-вероятно ще подкрепи документа. Лидерът ѝ Кирякос Мицотакис вече заяви, че след като депутатите са ратифицирали Преспанския договор, ще подкрепи и протокола за НАТО. След това ще трябва всички страни членки на НАТО да са го гласували в парламентите си.

Представител на Алианса каза наскоро в интервю за македонска медия, че организацията очаква страната да стане неин член до пролетта на 2020 г.

Дневник