Френският парламент прие вчера закон, чиято цел е да ограничи проявите на насилие по време на протести, съобщи "Ройтерс". Текстът бе внесен в отговор на продължаващите три месеца антиправителствени демонстрации на "жълтите жилетки".

Въпреки критиките, че новият закон може да ограничи гражданските свободи, той бе приет от Националното събрание - долната камара на парламента - с 387 срещу 92 гласа, благодарение на мнозинството, с което разполага центристката партия на президента Еманюел Макрон "Република, напред!". Той ще бъде разгледан в Сената, но Националното събрание има последната дума.

Законът "срещу хулиганите" забранява на протестиращите да прикриват лицата си, дава на полицията по-големи пълномощия да гонят от протестните шествия потенциални смутители на реда и дава на местните власти правото да налагат забрани на отделни лица да участват в демонстрации. Предвиждат се санкции като лишаване от свобода за шест месеца и 7500 евро глоба, съобщи "Франс прес".

В подкрепа на мярката гласуваха мнозинството депутати от управляващата партия, техните центристки съюзници "Демократично движение" и дясната опозиционна партия "Републиканците", която е вносител на предложението. Цялата левица гласува против, както и депутатите от крайнодясната партия Национален фронт.

Дневник