Италианският вицепремиер Матео Салвини, който е и лидер на крайнодясната партия Лига, заяви, че венецуелският президент Николас Мадуро е извън закона и във Венецуела трябва да бъдат произведени нови избори възможно най-скоро, предаде БТА.

"Мадуро е извън закона. Той мори от глад народа си, той хвърля хората в затвора и измъчва народа си", каза Салвини. "Надявам се на свободни и демократични избори (във Венецуела), които да бъдат произведени възможно най-скоро. Изразявам солидарност с милионите италианци и потомци на италианци, които живеят, съпротивляват се и страдат във Венецуела", заяви още той.

Движението "Пет звезди", която е коалиционен партньор на Лигата в италианското правителство, казва, че страната не трябва да се меси в политиката на Венецуела, но също призовава за нови демократични избори във Венецуела.

Премиерът на Италия Джузепе Конте припомни, че страната никога не е признавала резултатите от последните президентски избори във Венецуела, на които Мадуро беше преизбран.

Италия потвърди, че ще вземе участие в работата на международната контактна група за уреждане на кризата във Венецуела. Тя ще бъде представена на равнище министър на външните работи на срещата, насрочена за 7 февруари в столицата на Уругвай Монтевидео.

В началото на седмицата Италия блокира изявление на Европейския съюз във връзка с признаването на Хуан Гуайдо за изпълняващ длъжността президент на Венецуела. Преди това редица страни от ЕС признаха Гуайдо за временен лидер на страната, след като действащият държавен глава Николас Мадуро отхвърли исканията да свика нови президентски избори.

Дневник