Постановката на ДКТ „Васил Друмев“ „Нирвана“ от Константин Илиев е номинирана в две категории на традиционните Национални награди за сценични изкуства ИКАР 2019, съобщиха от пресцентъра на театъра.

Номинациите на Съюза на артистите на наградите ИКАР 2019 бяха обявени днес на пресконференция в Литературен клуб „Перото“ в София.

В категория „Дебют“ са номинирани Максима Боева за режисурата на „Нирвана“ и актрисата Ирина Митева за ролята на Жената в „Нирвана“. В категория „Сценография“ е номиниран Борис Далчев, сценограф на „Нирвана“.

Комисията, която направи предложенията за наградите ИКАР тази година, е в състав: проф. Снежина Танковска (режисьор и педагог), проф. д.изк. Ромео Попилиев (театровед), Деница Езекиева (театровед), Недялко Делчев (режисьор и педагог), Стефания Колева (актриса), Елица Георгиева (сценограф) и Калин Николов (композитор).

Церемонията по връчването на отличията ИКАР 2019 ще бъде на Международния ден на театъра 27 март. Събитието ще се проведе в Народния театър.

Досега спектакълът "Нирвана" има две награди от фестивала Друмеви театрални празници „Нова българска драма” 2018 за цялостен спектакъл и за женска роля на Ирина Митева за ролята на Жената. Носител е и на четири награди от 29-тия Национален фестивал на малките театрални форми във Враца: за режисура на Максима Боева, за сценография на Борис Далчев, за мъжка роля на Александър Евгениев за ролята на Мъжът и за женска роля на Ирина Митева за ролята на Жената. Режисьорът Максима Боева беше отличена и с наградата от първото издание за млад театрален режисьор „Слави Шарков“ 2018 г.

ШУМ.БГ