Македония от днес ще може да присъства на срещите на НАТО, след като представители на всички 29 държави подписаха протокола за присъединяването ѝ, съобщиха местни медии.

В Брюксел бе подписан документът, който по думите на генералния секретар Йенс Столтенберг дава "начало на ратификационния процес" в парламентите на страните членки.

Той ще даде възможност Македония да стане 30-ата членка на НАТО, макар различни представители на организацията да дават различни срокове. Смята се, че ратификацията може да продължи година и половина или повече, но представител на Аланса каза наскоро в интервю за македонска медия, че надеждата е това да стане възможно до 2020 г.

"Това беше дълъг път... резултат от целокупната работа на много поколения и задължение на нашето," каза външният министър Никола Димитров, който също бе в Брюксел, предаде агенция МИА. По думите му случилото се днес "не можеше дори приблизително да се предвиди, а се случи заради лидерството на премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, които утъпкаха пътя към тази цел и помиряването и доказаха, че и невъзможното е възможно."

Същото така, продължи Димитров, трябва да се "признае и премиерът на Република България Бойко Борисов за подписването на Договора за приятелство, за да се движим в тази посока."

"Очаквам деня, в който 30 знамена ще се развяват пред централата на НАТО," написа Столтенберг в "Туитър".

Македония получи покана за НАТО през лятото, макар тя да бе обвързана с окончателното приемане на Преспанския договор в двата парламента.

Дневник