Поставеният под №6 Фернандо Вердаско се класира с лекота за втория кръг на тенис турнира в София. 35-годишният испанец победи преминалия през квалификациите Александър Лазаров с 6:2, 6:1 и сложи край на българското участие в индивидуалната надпревара.

Вердаско имаше нужда от 52 минути, за да запише успешен дебют в София. Бившият №7 в света реализира четири пробива от пет възможности и спаси единствения шанс, който се откри пред Лазаров.

Испанецът, който през 2009 г. достигна до полуфиналите на Australian Open, записа седем аса и вкара цели 75% от първите си сервиси. Той загуби само 11 от 44-те точки, които бяха разиграни в подаванията му, а в същото време спечели 20 от 45-те, в които посрещаше.

За разлика от мачовете в квалификациите по-силният удар на Лазаров - бекхендът, нямаше същия ефект срещу мощния форхенд на левичаря от Мадрид. Това, в комбинация с колебливия начален удар на 21-годишния българин, предопредели бързи край на двубоя.

Въпреки поражението държавният шампион на открито оставя зад гърба си най-силния турнир в своята кариера. След три загуби при първите си три участия той стана вторият българин с победа в София след Григор Димитров.

В първия кръг на квалификациите Лазаров отстрани поставения под №3 Лукаш Лацко, а във втория обърна поставения под №5 Лука Вани, след като спаси два поредни мачбола.

С влизането си в основната схема в София 21-годишният българин спечели 12 точки и ще влезне в световната ранглиста. Той ще се изкачи около 480-ото място, което ще му отвори шанс да играе в турнирите от категория "Чаланджър".

"Плановете ми бяха след турнира в София да участвам в два турнира от сериите "Фючърс" в Хърватия. Не очаквах, че ще запиша две победи и ще вляза в основната схема. Сега нещата малко се променят. Ще се опитам да вляза в някой чаланджър", каза Лазаров след мача.

Във вторник участието си в турнира приключи и първата ракета на България за купа "Дейвис" Димитър Кузманов, който за втори път в последните три години отстъпи срещу холандеца Робин Хаасе.

В понеделник 17-годишният Адриан Андреев беше само на две точки от забележителна победа срещу 45-ия в света Матю Ебдън, но отстъпи в драматична битка, която продължи 2.24 часа и завърши с тайбрек в последния сет.

Българското участие все пак ще продължи в турнира на двойки. Лазаров и Александър Донски се класираха за четвъртфиналите без игра и очакват победителите от мача между поставените под №3 Рохан Бопана и Дивидж Шаран от Индия и силния сръбско-хърватски дует Ненад Зимонич и Мате Павич.

Другата българска двойка, която се включи с "уайлд кард" - Андреев и Кузманов, ще се изправи в първия кръг срещу миналогодишните шампиони Хаасе и Матве Миделкооп.

Дневник