ФИФА и Катар обявиха създаването на съвместно дружество като част от усилията да ускорят организацията на световното първенство по футбол през 2022 г. Международната футболна федерация ще има 51% дял, докато организационният комитет ще получи 49% от акциите.

До момента Катар работеше самостоятелно по организацията на световното, като периодично ФИФА инспектираше развитието на работата.

Решението идва, след като през 2016 г. президентът на Международната футболна федерация Джани Инфантино изтъкна, че ФИФА ще поеме по-голям контрол върху продажбата на билети и други дейности. Според швейцареца по този начин ще се повиши ефективността на организацията на форума, като промяната не е следствие от недоверие към местния организационен комитет.

Генералният секретар на ФИФА Фатма Самура заяви, че партньорството е "голяма стъпка" напред в организацията на турнира. "Начинанието цели да преустрои начина на работа и да избегне неефективности."

Новината беше обявена на фона на нови обвинения, че Катар не зачита човешките права покрай организацията на турнира. Според доклад на "Амнести интернешънъл" страната не е успяла да осигури нормални условия на труд за 2 милиона чуждестранни работници.

Организацията изтъква, че властите в Катар са предприели важни стъпки в посока към зачитането на човешките права след подписването на споразумението с ООН през 2017 г., но трябва да бъде свършена още работа, защото работниците все още са обект на експлоатация и злоупотреби.

Катарското правителство отговори, че приветства мнението на "Амнести интернешънъл" и е готово да продължи да работи по въпроса. Властите изтъкнаха, че са предприели наказателни мерки срещу 11 994 компании през 2018 г. за незачитане на човешките права.

"Правителството на Катар разбира нуждата от по-нататъшна промяна и оставаме ангажирани в приемането на действия възможно най-скоро, като същевременно гарантираме, че те са ефективни и подходящи за нашите условия на пазара на труда", се казва в изявлението на властите в Катар.

Дневник