Политици, свещеници, историци и обикновени берлинчани почетоха във вторник паметта на Крис Гефрой - последната жертва на Берлинската стена, застрелян от граничарите на ГДР преди 30 години.

Заедно с приятеля си Кристиан Гаудиан 20-годишният младеж опитал на 5 февруари 1989 г. да прекоси канала Бриц от "Трептов" в Източен Берлин към квартал "Нойкьолн" в западната част на разделения град. В полунощ те успели да се прехвърлят през 3-метровата бетонна стена, но са засечени при последното метално заграждение. Под светлината на прожекторите и воя на алармената инсталация Гефрой е прострелян в гърдите и умира на място, а Гаудиан е тежко ранен, арестуван и осъден на 3 години затвор за опит за нелегално пресичане на границата. Стената пада само няколко месеца по-късно - на 9 ноември 1989 г.

Младежът мечтаел да стане актьор или пилот, но след завършване на училище отказал да започне кариера в армията и това предизвикало забрана да бъде допускан в университет, което рязко намалило възможностите му да постигне нещо повече в живота. Няколко години той работил като келнер и когато през януари 1989 г. научил, че ще го викат в казармата, започнал да планира бягство. Опитът от 5 февруари се дължи и на лъжлив слух, че е замразена заповедта да се стреля срещу хора, бягащи през Стената.

Гефрой не е последният, загинал при опит за прекосяване на зловещия символ на студената война. На 8 март 32-годишният Винфрид Фройденберг преминава над стената със самоделен балон, но загива при падането му в Целендорф в Западен Берлин.

"Стените могат да убиват хора, но не могат да ги спрат. Преди 30 години падна Стената, но ние няма да забравим жертвите ѝ", заяви Алекс Клаусмайер, директор на фондация "Берлинската стена". Останките ѝ трябва да напомнят също така, че "диктатурите могат да бъдат свалени по мирен начин, ако политическите условия го позволяват", допълни той пред "Дойче веле".

Дневник