Преди няколко дни затъналата в проблеми "Дойче банк" обяви, че Германия върви към рецесия. Тази прогноза раздели мненията, но прозвуча по-притеснителна вчера, когато данните за състоянието на германската икономика за декември бяха публикувани.

Разочароващите резултати в индустрията повдигнаха и въпроса дали брутният вътрешен продукт на Германия, някога мотор на европейската икономика, се е свил в последното тримесечие, пише "Блумбърг". Данните ще бъдат публикувани в края на месеца.

Производствените поръчки са спаднали със 7% на годишна база през декември (1.6% месечна, при очакван ръст от 0.3% според експерти на в. "Ханделсблат"). Карстен Бжески от ING каза, че при резкия спад "всяко възстановяване на индустриалната дейност в Германия ще е бавно". И германското министерство на икономиката призна, че "не вижда поводи за радост", а "слабата фаза в индустрията ще продължи."

Индексът на деловата активност в строителния сектор (PMI) е спаднал с няколко пункта през януари - от 53.3 на 50.7 (резултат под 50 се смята за свиване, а над 50 - за експанзия). Валутният стратег Марк-Андре Фонжерн написа в "Туитър", че "Германия скочи от тигана право в огъня". Резултатът е "притеснително близък до стагнация", отбеляза "Гардиън".

В очакване

Според консултантската компания "Маркит" големият проблем за строителните фирми е бил лошото време през януари. Строителството за търговски цели е свило дейността си най-рязко в сравнение с предишните шест години, при жилищното строителство ръстът е значително по-бавен, отколкото през декември. "Маркит" вече съобщи през януари, че производството се е свило за пръв път от четири години.

Вчера "Дойче банк" обясни, че се очаква свиване в сегашното тримесечие, след като "стартът за германската икономика през 2019 г. е голямо разочарование до момента." Според Себастиан Бекер, икономист от банката, цитиран от "Блумбърг", "цикличните индикатори ни показват, че германската икономика в момента върви към рецесия".

Предупреждението притесни някои икономисти, след като президентът на "Бундесбанк" Йенс Вайдман каза, че икономиката ще изпитва затруднения през 2019 г. и растежът ще е значително под прогнозираното само няколко седмици по-рано. Кабинетът в Берлин намали почти наполовина очаквания годишен ръст - 1% вместо досегашната прогноза 1.8 на сто.

"Дойче банк" все пак очаква статистиката за четвъртото тримесечие, за да реши дали да промени досегашната си прогноза за 1% ръст.

Не е само Германия

Забавянето на икономиката на еврозоната, започнало в началото на 2018 г. след възход през 2017-а, вече е по-скоро обезпокоително, пише "Файненшъл таймс". Италия технически влезе в рецесия след две последователни тримесечия на спад, а във Франция "жълтите жилетки" поведоха страната към стагнация. Сега Германия, изглежда, избегна "техническа" рецесия само с една или две десетични точки в последното тримесечие, пише вестникът.

Тази ситуация е силно необичайна. Обикновено неподатлива на сътресенията от другите икономики в еврозоната, забавянето в последните месеци се очакваше да не е толкова сериозно и вероятно е свързано отчасти с недостатъчно затегнатата парична политика, прилагана вече няколко години. Според Европейската централна банка факторите са свързани и с външни шокове - увеличените лихви в САЩ, търговската война с Китай и последиците ѝ за бизнес климата.

Уязвимостта на еврозоната, иначе с добро вътрешно потребление, също бе очаквана предвид сегашната слабост на китайската икономика. Необикновеното в Германия е, че тя обикновено е "по-чувствителна към икономическите цикли в Китай".

Според "Гардиън" новините за резултатите на еврозоната идват в коварен момент за ЕЦБ, която това лято даде сигнал, че може да започне да повишава основните лихви от сегашните (в момента рекордно ниски) стойности, след като тъкмо приключи програма за стимули на икономиките.

Дневник