Община Пловдив предлага на Министерството на спорта два инвестиционни проекта за световното първенство по футбол през 2030 г. След среща на кмета на града инж. Иван Тотев и министъра на спорта Красен Кралев стана ясно, че градът предлага да приема мачове на стадион "Пловдив" и стадион "Локомотив". Тотев и Кралев обсъдиха съвместната кандидатура на България за домакин на световното първенство с Румъния, Сърбия и Гърция.

Тотев обясни, че общината ще направи предложение до министерството за обследване на два инвестиционни обекта – стадионите "Пловдив" и "Локомотив", които могат да бъдат пригодени за 40 000 зрители.

Дотук беше решено за първия етап от строителството на стадион "Пловдив" да бъдат отделени 15 милиона лева. На предишната сесия на общината Тотев обяви, че е възможно да се изгради и нов лекоатлетически стадион. През януари кметът уточни, че трябва да се промени заданието, "за да може стадионът да е изцяло футболен".

"За нас приоритет е да осигурим лекоатлетическа писта, която да отговаря на нуждите на всички лекоатлетически клубове в Пловдив. Смятаме да предложим на ОбС да промени решението, с което бяха отделени 15 милиона лева за строителството на първия етап на стадион "Пловдив" и да бъдат заделени 5 милиона за лекоатлетически стадион", потвърди намеренията си кметът.

Красен Кралев подчерта, че кандидатурата още не е факт. В момента тече обследване на възможността четирите страни да кандидатстват заедно. На 24 и 25 февруари в София предстоят нови срещи на спортните министри на България, Сърбия, Румъния и Гърция.

"Още не е решено. Кандидатурата не е факт. В момента сме в проучвателен период."

Според него обаче лекоатлетически стадион е от голяма важност. "Решението за нов лекоатлетически стадион е изключително важно за града, тъй като в Пловдив е най-важният център по лека атлетика в България."

На стадион "Пловдив" (бивш "9-и септември") не се провеждат футболни мачове от 1996 г. Съоръжението приема единствено лекоатлетически състезания. Стадионът на "Локомотив" (Пловдив) в парка "Лаута" е с капацитет едва 12 хиляди места, като в последните десет години претърпя ремонт на централната трибуна. След това беше съборена трибуната зад една от вратите - "Бесика", но така и не беше изградена наново, като там има временна конструкция.

Дневник