Президентът Владимир Путин реши да повтори подаръка за бизнеса отпреди 2 години и още веднъж удължи с 12 месеца втората амнистия за изнесени в чужбина капитали. Тя ще действа в Русия до март 2020 г. В същото време той предложи и да бъдат освободени за една година от плащане на 13% данък върху доходите от чуждестранни компании онези физически лица, които през 2019 г. станат данъчни резиденти на Русия.

Удължената амнистия върху капиталите, които се върнат в страната, обхваща и тези, които регистрират бизнес в специалните административни райони като остров Руски в Далечния изток или остров Октябърски в Калининград.

За ползване на облекчението за данъчни резиденти е нужно да се пребивава в Русия поне 183 дни в годината.

При първия опит за капиталова амнистия по официални данни са били подадени около 7200 декларации, а за втората, която беше обявена в края на 2017 г. и действа до края на февруари, още няма данни. Със същата цел през 2018 г. бяха създадени и специалните административни райони, където се допускат само регистрирани в чужбина компании срещу обещание за ниски данъци и намален контрол. Публична компания например няма да плаща данък върху доходите от продажба на активи и дивиденти. Ако компанията изплаща дивиденти, получателят им ще плаща 5% върху сумата.

В рамките на все още действащата амнистия руски граждани могат доброволно да декларират задгранични активи (банкови сметки, недвижимо имущество, ценни книжа, контролирани от тях компании в чужбина), а държавата не пита какъв е произходът на средствата, с които са придобити тези активи. На участващите в амнистията се дават гаранции за освобождаване от търсене на наказателна отговорност по редица икономически нарушения и престъпления, включително за нарушаване на валутното законодателство.

Също днес Путин подписа закон, с който Главната прокуратура може през централната банка да иска от чуждестранни регулатори информация за задгранични сметки на руски административни лица. Това са депутати, сенатори, държавни служители и високопоставени чиновници.

Дневник