"Манчестър сити" се върна начело във Висшата лига след ценна победа с 2:0 над "Евертън" като гост. Шампионите се наложиха на "Гудисън парк" в изтеглен мач от 27-ия кръг, а в герои за тима на Пеп Гуардиола се превърнаха централният защитник Аймерик Лапорт и резервата Габриел Жезуш. Те отбелязаха попаденията в добавеното време на двете части.

Двубоят беше изтеглен, след като на 24 февруари "Сити" ще играе с "Челси" във финал от Купата на лигата.

"Гражданите" изместиха "Ливърпул" от първото място, като двата тима имат равни точки - по 42, но "Сити" е по-добра голова разлика и по-добри показатели в директните сблъсъци с мърсисайдци, макар и да са с мач повече.

"Ливърпул" прекара точно 60 дни начело във Висшата лига, след като се изкачи на първото място на 8 декември. Двубоят по-малко, който "Ливърпул" има е дерби с "Манчестър юнайтед" на "Олд Трафорд". Предимството на "Манчестър сити" по отношение на головете е седем повече.

В рамките на 90 минути "Сити" действаше по-спокойно и с малки изключения беше по-добрият тим на терена. Футболистите на Гуардиола показаха много зряла игра след почивката, когато бяха ефективни и се нуждаеха просто от това да вземат трите точки.
Победата е втора поредна за "Сити", след като преди осем дни тимът загуби като гост на "Нюкасъл" след обрат. Освен това "гражданите" запазват мрежата си суха едва за втори път в последните си седем гостувания от Висшата лига.

Мениджърът на "карамелите" Марко Силва остави на резервната скамейка двама от основните си играчи Ричарлисон и Гилфи Сигурдсон. Общо промените тима на португалеца бяха пет. Той заложи на Доминик Калвърт-Люин в предни позиции, който беше подкрепян от Тио Уолкът и Бернард. В "Сити" имаше две промени от двубоя с "Арсенал" - Джон Стоунс замени Кевин Де Бройне, а Лерой Сане започна вместо Рахийм Стърлинг.

От първата минута стана ясна идеята на двата тима - домакините се прибраха в своята половина, разчитайки на контраатаки и организирани действия в защита. "Сити" пък контролираше топката, като се настани трайно в полето на "карамелите".

Голови положения обаче липсваха, като едва в 16-ата минута Аймерик Лапорт се озова на добра позиция, но не успя да отправи завършващ удар. В 19-ата минута реализатор №1 на "гражданите" Серхио Агуеро остана непокрит в наказателното поле и стреля, но топката срещна гредата.

Постепенно след 25-ата минута "Евертън" успя да овладее натиска на "Сити". Домакините ограничиха движението на "гражданите" пред наказателното поле и принудиха гостите да играят само по крилата, където постоянно бяха оставяне в ситуация двама на един.

Контраатаките на "карамелите" също бяха опасни, като Калвърт-Люин успяваше да печели повечето топки във въздуха.

Първата част отиваше към края си при нулево равенство, но в добавеното време Идриса Гей фаулира Фернандиньо на около пет метра от границата на наказателното поле. Бернардо Силва центрира от свободния удар, а непокритият Лапорт скочи най-високо и се разписа с глава.

Изстрелът на централния защитник беше първият точен за "Сити" преди почивката. По този начин "гражданите" вкараха в 15-и мач за сезона с първия си точен удар. Никой друг отбор във Висшата лига няма подобно постижение.

След почивката "Сити" започна да играе с много по-ниско темпо, като вече не се нуждаеше да атакува толкова яростно. Играчите на Пеп Гуардиола държаха топката и разчитаха да приспят своя съперник, след което да нанесат удар.

Постепенно "Евертън" прибегна до смени, като влизането на Сигурдсон на мястото на Андре Гомеш наруши баланса. Домакините вече не пресираха толкова активно и това позволи на "Сити" да разиграва свободно след 70-ата минута.

Голови положения липсваха, като двата тима си размениха само по един точен удар, а за сметка на това грешките зачестиха. В края на срещата обаче "гражданите" допуснаха и леки колебания в отбрана, най-вече при изнасянето на топката.

Въпреки това в края на срещата опитът на "гражданите" оказа влияние и "Сити" стигна до много важен втори гол. Негов автор стана резервата Габриел Жезуш, който получи хитро подаване от Де Бройне и макар че първоначалният му изстрел беше блокиран, вкара с глава.

За 90 минути "Евертън" отправи само един точен удар и въпреки голямото си желание, не показа нищо, което да му донесе дори точка. Домакините имаха сили за 60 минути на високо темпо, след което просто не успяха да притиснат гостите.

"Сити" завърши с четири точни удара и близо 70% владение на топката.

Дневник