Два дни венецуелските власти не допускат 60 тона помощи, изпратени от Съединените щати до гринацата с Колумбия по искане на обявилия се и признат от Вашингтон за временен президент Хуан Гуайдо. Не е известно обаче как храните и лекарствата ще стигнат до страната - те не може да влязат заради забрана на държавния глава Николас Мадуро, а няма да се разпределят на територията на Колумбия, предават световни и регионални медии.

Социалистическото правителство на Мадуро отрича във Венецуела да има хуманитарна криза, като хвърля вината за икономическите проблеми върху санкциите. Южноамериканската страна има проблеми с глад и предотвратими болести, и тази година е прогнозирана хиперинфлация от 10 милиона процента.

В разгара на политическата криза Мадуро твърди, че доставката на помощ през границата ще се превърне във военна интервенция. Венецуелският "Ел универсал" и испанският "Ел паис" обаче наскоро писаха, че решението да не се доставят помощи е изпитание за армията и лоялността ѝ към Мадуро.

Кадри, разпространявани от Си Ен Ен и регионалната телевизия NTN24, показват, че пътят по моста "Тиендитас" е препречен от превозни средства, които според колумбийски медии са докарани от въоръжените сили и полицията на Венецуела. Мостът, който свързва Венецуела с колумбийския град Кукута (една от точките, през която хиляди напускат страната всеки ден), на практика не може да бъде преминат.

Колумбия е една от страните, през които трябва да влязат американските помощи. Другите са Бразилия и неназован карибски остров. Наскоро Гуайдо призова въоръжените сили да отворят границата, за да не тежи гладът на венецуелците на тяхната съвест.

Четири милиона избягали до 2021 г.

Изчисления на организацията на южноамериканските държави УНАСУР сочат, че мостът, завършен през 2016 г. и разположен на 10 мин. от Кукута, струва 32 млн. долара, но така и не е бил отварян за движение заради лошите отношения на Каракас и Богота. Затова друг мост - "Симон Боливар" - се използва в момента от пешеходците. Остават и три други по-малки пешеходни моста, по които венецуелци ежедневно си набавят храна и други основни продукти, пише испанският в. "Ел паис".

"Отчаяни сме. Парите ни не струват нищо. Мадуро не харедва помощта, но трябва да помисли за хората, които няма какво да ядат," казва 40-годишната Ливия Варгас, цитирана от "Ройтерс". "Включих се в списък за получаване на помощи, но ни казаха, че не става така." Друга жена, избягалата от Венецуела 31-годишна Йесика Леонет, казва, че децата ѝ "ядат сварени обелки от банани, накълцани като месо" и тя също се нуждае от помощи, макар и от другата страна на границата.

Агенцията отбелязва, че американските и колумбийските власти смятат все пак да разпространяват помощите, но не казват как ще го правят без позволението на Мадуро. Телевизии показваха кадри от другите мостове, все още отворени и използвани от венецуелци, за да си купуват основни продукти.

Средно 3000 дневно обаче влизат в Колумбия към момента и не се връщат в родината си. Общият брой на избягалите там е 1.1 млн. души, а Богота очаква до 2021 г. броят им да достигне 4 млн., ако не се реши проблемът. Според "Ел паис" ежедневният поток (включващ хора, които пазаруват през границата) само по моста "Симон Боливар" в някои дни минават 35 хил. души на ден.

"Не мисля, че трябва да питат Мадуро (дали да влизат помощите), защото вече не е президент, нали така? Трябва да питат Гуайдо, а той вече разреши да влязат помощите," обяснява жена, интервюирана от телевизия NTN24.

Държавният секретар на Венецуела Майк Помпео и съветникът на президента Доналд Тръмп по въпросите на сигурността Джон Болтън междувременно призоваха Мадуро и армията да позволят влизането на помощите. В "Туитър" Помпео поиска помощта "да стигне до изгладнелия народ", а Болтън каза, че Вашингтон е готов да вдигне санкциите срещу военните, които послушат призива.

ООН иска преговори

ООН предупреди хуманитарната помощ за Венецуела да не бъде политизирана, предадоха "Ройтерс" и БТА. "Хуманитарните действия трябва да бъдат независими от политическите, военните или други цели", призова говорителят на световната организация Стефан Дюжарик.

Той подчерта, че "когато наблюдаваме сегашната задънена улица, все по-ясно, че са необходими сериозни политически преговори между страните (във Венецуела), за да бъде намерено решение, което да доведе до траен мир за венецуелския народ".

В самия град Кукута междувременно пристигнаха и депутати от контролирания от опозицията венецуелски парламент в опит да договорят подробности около предаването на помощите. Засега не е предвидено това да става на територията на Колумбия, въпреки че някои мигранти вече се събират в района в очакване да получат продукти.

Лима или Монтевидео

Днес опит за решаване на венецуелската криза се очаква да дойде и от контактната група, която ще се събере днес в уругвайската столица и чието създаване обяви върховният представител на ЕС във външната политика Федерика Могерини миналата седмица. В Монтевидео трябва да се съберат представители на Уругвай, Мексико и Боливия (подкрепящи Мадуро), Коста Рика и Еквадор (подкрепящи Гуайдо) и осем държави от Европейския съюз, повечето от които стоят зад Гуайдо и настояват за избори. Днешната среща ще е първа за групата.

Срещата се състои малко след разговорите на групата от Лима - обединение на страни, повечето от които признават Гуайдо и искат по-активни действия срещу Мадуро.

Днес опит за решаване на венецуелската криза се очаква да дойде и от контактната група, която ще се събере днес в уругвайската столица и чието създаване обяви върховният представител на ЕС във външната политика Федерика Могерини миналата седмица. В Монтевидео трябва да се съберат представители на Уругвай, Мексико и Боливия (подкрепящи Мадуро), Коста Рика и Еквадор (подкрепящи Гуайдо) и осем държави от Европейския съюз, повечето от които стоят зад Гуайдо и настояват за избори.

Критици на групата, събираща се в Мондевидео, казват за "Ройтерс", че призивът ѝ за "политически и мирен процес" може да само да облекчи положението на Мадуро в момент, в който към него има множество призиви да се оттегли, а много страни са осъдили избора му като нечестен (това бе и аргуменът на Гуайдо, като председател на парламента, да го обяви за узурпатор).

Дневник