Всички български евродепутати в Брюксел да подкрепят избора на Лаура Кьовеши за Европейски главен прокурор. Това става известно от позиция на "Демократична България"

"Номинацията на дългогодишния Главен прокурор и ръководител на Националната антикорупционна прокуратура (DNA) на Румъния, Лаура Кьовеши, за Европейски главен прокурор е добра новина за всеки, който иска европейската солидарност да води до изравняване на стандарта на живот в Източна и Западна Европа, а не до необясним стандарт за малцина близки до властта", пише в текста на извънпарламентарното обединение, в което влизат "Зелените", ДСБ и "Да, България". Позицията гласи, че изборът на Европейски главен прокурор е "особено важен и за България – защото ние сме най-бедни в ЕС, с най-голяма нужда от подкрепа, но и с най-тежки проблеми с корупцията".

"Демократична България" смята, че за България е от ключово значение да има външен надзор върху дейностите на родната прокуратурата, "защото за 10 години сме получили над 35 млрд. лв. ЕС и при фрапиращите данни за злоупотреба с европейските финансови средства няма нито един осъден из редиците на упражняващите властта у нас". Призовава се държавите от Централна и Източна Европа да докажат своята ангажираност с интереса на собствените си народи, като подкрепят такъв кандидат.

Дневник