Корупционните престъпления са сложни и се доказват изключително трудно. Затова има различни причини, като една от тях е недоброто законодателство. Това каза  комисар Тодор Енчев, началник на отдел "Криминална полиция" и заместник-директор на ОД на МВР  Шумен, днес на заседание на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията.
 
"Корупционните престъпления са сложни, многообхватни и притежават различни проявни форми. Действащото към момента законодателство и недостатъчно ефективните способи за борба с корупцията, предвидени в Наказателния кодекс, до голяма степен затрудняват работата на правоохранителните органи", каза комисар Енчев и добави, че се запазва тенденцията въпросните деяния да са трудно доказуеми, разкриването им да продължава дълго и нерядко не се постига очаквания обществен интерес.

Той представи статистика, според която през 2018-та шуменската полиция е работила по преписки, съдържащи данни за корупционни престъпления. По 14 от тези преписки са събрани достатъчно данни за престъпления и са предадени на прокуратурата, а по останалите 4 проверки работата продължава.

"При чистите корупционни престъпления имаме едно стесняване, тъй като там интересът е взаимен. Много трудно можем да разчитаме на някой да подаде сигнал, тъй като и двете страни имат интерес - и даващия и взимащия подкуп", обясни комисар Тодор Енчев.

ШУМ.БГ