Растежът на българската икономика за миналата година е под очаквания в есенната икономическа прогноза на Европейската комисия, съобщи днес институцията, представяйки данните си за страните - членки на ЕС и еврозоната. По-слабо се понижава прогнозният ръст за тази година, а за следващата остава непроменен.

В есенната прогноза се очакваше брутният вътрешен продукт да се увеличи с 3.5% (при очаквани от Международния валутен фонд и Министерството на финансите 3.6 на сто) вместо преди това обявените 3.8%. Така днешното понижение на растежа, до 3.2%, става второто от пролетната прогноза миналата година.

Причината за разликата е главно по-слабият износ от очакваното, отбелязва Европейската комисия. "Въпреки това темпът на растеж се запазва значително над средния за ЕС от 1.9%", продължава съобщението.

Почти няма промяна в прогнозата за тази и следващата година, когато БВП би трябвало да нарасне с по 3.6% годишно. В есенната за двете години се очакваше ръст съответно от 3.7 и 3.6 на сто.

Комисията запазва очакванията си за инфлацията през следващите две години, съответно 2% и 1.8% през 2019 и 2020 г.

Тази прогноза се основава на набор от технически допускания относно валутните курсове, лихвените проценти и цените на стоките, актуални към 25 януари 2019 г. По отношение на всички други входящи данни в прогнозата е взета под внимание информацията, налична до 31 януари, продължава комисията.

Националният статистически институт все още не е публикувал оценка за 2018 г., а другата седмица предстои да бъдат публикувани експресни данни за четвъртото ѝ тримесечие.

Дневник