Местни жители и институции повдигнаха възражения за плановете на Стивън Спиблърг и Сам Мендес да заснемат филм за Първата световна война в равнината Солсбъри, намираща се недалеч от Стоунхендж, съобщава "Гардиън".

Лентата е с работно заглавие "1917" и ще бъде първият филм на Сам Мендес след заглавието от поредицата за Джеймс Лонд "Спектър". Финансирането на проекта ще бъде осигурено от продуцентската компания на Стивън Спилбърг "Амблин ентъртеймънт", а снимките трябва да започнат през април тази година.

"Амблин ентъртеймънт" са поискали от съвета за планиране на Уилтшър разрешение за 35 снимачни седмици в равнината Солсбъри, големи части от която се използват за военни тренировки.

Документите, подадени от продуцентите, включват искане за построяване на декори и за използване на площите в съседство до равнината за доставки, складиране на материали и за паркинг за около 500 души. В изложение на отдела по планиране на снимачния процес се казва, че основната дейност ще бъде изграждането на временен декор на френски чифлик.

Съветът по археология на Уилтшър е критикувал исканията на "Аблин ентъртеймънт" с аргумента, че те не вземат предвид възможното наличие на неоткрити останки, "които преди това не са били намерени поради култивиране на почвата, липса на достъп или растителността, покриваща полето".

На свой ред съветът по ландшафт и кадастърът на Уилтшър са поискали по-нататъшно проучване, след като са установили, че в района са регистрирани редица застрашени видове. А областта в непосредствена близост до равнината Соутсбъри е обозначена като "приоритен хабитат" на варовикови пасища.

Музеят на Уилтшър приветства възможността в района да бъде заснет филм, но иска да се увери, че археологическите обекти и околната среда няма да пострадат.

В същото време екипът на музея критикува репортаж, в който се твърди, че филмовата локация се намира на 2 мили от Стоунхендж. В действителност разстоянието е 5 мили и е достатъчно отдалечено от Стоунхендж и от мегалитния комплекс Ейвбъри, който е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Възражения срещу проекта са внесени и от страна на местни жители. Те включват твърдение, че заснемането на филма ще бъде "непоносимо тегло за местното общество", което и без това "страда" от големия туристически поток в областта.

Дневник