Препоръчваме на гражданите да се използват Персонален идентификационен код (ПИК), за да могат да имат по-лесен достъп до услугите на НАП. ПИК се издава безплатно след подадено заявление и дава достъп до 50 електронни услуги. С ПИК вече могат да се проверяват и задълженията към общините за местни данъци и такси.

Това посъветва шуменци днес на пресконференция директорът на ТД на НАП в Шумен Светла Върбева. Тя заедно с Цветина Спасова, началник-отдел „Услуги за клиенти“ и Десислава Воденичарова, главен инспектор по приходите, ръководител екип в отдел „Услуги за клиенти“ говориха за началото на данъчната кампания за тази година.

Общо издадените ПИК в офис  Шумен за периода от 2012 г. до края на 2018 г. са 20 011 броя. През 2018 г. те са 3 619 броя, а само през януари 2019 г. ПИК са получили 349 лица.

„Броят на подадените по електронен път декларации расте през годините. Трябва да припомним, че ПИК може да се използва единствено при валиден e-mail адрес“, обясни Цветина Спасова.

От ТД на НАП обобщиха, че от началото на данъчната кампания до 6 февруари т.г. подадените декларации за доходите са 1 245 броя, като от тях с ПИК са 547, по електронен път - 332  За същия период на 2018 г. са подадени 1 303 броя декларации, от които 375 са с електронен подпис и 530 с ПИК. 519 броя декларации са постъпили при данъчните за облагане с корпоративни данъци. За същия период на миналата година са подадени общо 503 броя декларации.

Заплащането на задълженията също е улеснено като то може да се извършва по банков път, с пощенски запис за плащане към бюджета или по Интернет. Без такси е плащането на данъци и осигурителни вноски с банкова карта по интернет от страницата на НАП, както и чрез ПОС-терминалите в офисите на Агенцията. В офиса на НАП Шумен има  6 ПОС-терминала. През изминалата година задълженията си чрез тях са платили над 6 000 клиента, като общо заплатените задължения са на стойност над 1,3 млн. лв.

Десислава Воденичарова набеляза някои от новите моменти в кампанията тази година. „Намаляват документите, които се представят при ползване на данъчните облекчения за млади семейства, за деца и за деца с увреждания. Заради повишената минимална работна заплата се увеличи минималния осигурителен праг. Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители за 2019 г. е 400 лв. (350 лв. през 2018 г.), а максималния месечен размер на осигурителния доход е 3000 лв. (2600 през 2018г.)“, обясни Воденичарова. Тя допълни, че от тази година  хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.), дължат месечно по 22,40 лева.

Данъчната кампания тази година приключва на 30 април. До тогава всички офиси на НАП ще работят на плаващо работно време без обедна почивка, а в дните, в които изтичат сроковете офисите ще работят докато има клиенти.

От НАП напомниха, че на националния телефон 0700 18 700 граждани  и представители на фирми могат да получават актуална данъчна и осигурителна информация.

ШУМ.БГ