Парламентът на Украйна одобри с внушително мнозинство закон за внасяне на поправки в Конституцията на страната, с които се вписва, че стратегическият курс е към членство в НАТО и Европейския съюз.

От 385 присъстващи "за" гласуваха 334, а "против" - 35, а текстът влиза в сила след публикуването му в Държавен вестник. Със закона се обявява за стратегическа цел евроатлантическото членство, задължава се правителството да работи за постигането ѝ, а президентът получават статут на гарант за този курс.

Проектът бе внесен в началото на септември от името на президента Петро Порошенко и е одобрен броени седмици преди президентските избори в страната. Порошенко използва подобни инициативи, включително успешната кампания за независимост на украинската православна църква, като личен политически актив преди вота. В момента той чувствително изостава по популярност от бившия премиер Юлия Тимошенко.

По време на дебатите председателят на Върховната Рада Андрий Парубий заяви, че всички патриоти трябва да подкрепят текстовете, защото с тях ще се гарантира бъдещето на Украйна. Порошенко каза в словото си, че демонстирането на единство от депутатите няма да даде повод за радост в Кремъл.

Целта на закона е да направи в значителна степен необратимо придвижването към членство в ЕС и НАТО. То се вписва още в встъпителните думи (преамбюл) на основния закон, а три члена от него се променят.

В чл.85, определящ правомощията на Върховната Рада да определя основите на вътрешната и външната политика, се вписва, че това включва и стратегическия курс на държавата към получаване на пълноправно членство в Европейския съюз и Организацията на Северноатлантическия договор.

В чл. 102 се добавя, че "президентът на Украйна е гарант за прилагането на стратегическия курс Украйна да получи пълноправно членство в ЕС и НАТО".

В чл. 116 се допълва с нова алинея, според която Министерският съвет "осигурява прилагането на стратегическия курс на държавата към пълноправно членство в ЕС и НАТО".

От "Преходни разпоредби" се премахва текстът, в които се определя, че "съществуването на военни бази на територията на Украйна за временно разполагане под наем на чуждестранни въоръжени формирования става според условията, определени от международните договори на Украйна, ратифицирани от Върховната Рада".

При обявяването на 29 януари на кандидатирането си за нов мандат Порошенко каза, че властите в Киев ще подадат молба за членство в ЕС през 2024 г. Преди това външният министър Павло Климкин коментира, че членството в евроатлантическите структури е по-скоро със средносрочна перспектива, защото тепърва има много работа преди Украйна да бъде приета в тях. "Такава страна, каквато имаме в момента, няма да бъде приета в ЕС дори след 5 години", добави той.

Дневник