Франция е извикала посланика си в Рим за консултации заради намеса във вътрешните работи, извършена от Италия, съобщиха европейски медии. Повод стана среща на италиански министър с представители на "жълтите жилетки", но напрежението се трупа от месеци.

Външното министерство в Париж обвини Рим, че властите там от няколко месеца са взели "Франция... на прицел на повтарящи се, неоснователни атаки и скандални изявления". "Да имаме несъгласия, е едно, но да се манипулират отношения за предизборни цели, е друго."

След формирането на популисткото правителство на антисистемното движение "Пет двезди" и крайнодясната "Лига" миналата година напрежението между Франция и Италия нарасна заради изказвания на лидерите, вицепремиерите Матео Салвини и Луиджи ди Майо.

Твърдения за политиката в Африка и лични нападки към президента Еманюел Макрон обтегнаха отношенията и с двете партии в момент, когато френската крайна десница дава властите в Рим за пример.

Преди два дни - и по-малко от четири месеца преди изборите за Европейския парламент - Ди Майо пътува до Франция за среща с представители на движението на "жълтите жилетки", чиито представители протестират от месеци срещу Макрон, а в някои от демонстрациите се стигна до безредици в Париж и други градове и щети за милиони евро. Френски представители вече заявиха, че решението му е "неприемлива провокация".

"Всички тези действия създават сериозна ситуация, която повдига въпроси за намеренията на италианското правителство към Франция", продължава изявлението. Външното министерство също така призова Италия да "действа, за да си върне отношенията на приятелство и взаимно уважение", каквито подобават на "общата история и съдба".

Дипломатически източник на агенция "Ройтерс" казва, че властите във Франция възприемат стъпката си като "безпрецедентен" дипломатически разрив от Втората световна война насам. Италианското външно министерство не коментира в първия час след съобщението на Париж.

Дневник