Апелативният специализиран наказателен съд остави за постоянно в ареста Николай Банев, съобщава lex.bg. Според магистратите той може да се укрие, ако бъде пуснат, а събраните доказателства показвали, че е извършил престъпленията, в които е обвинен. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Бизнесменът и съпругата му Евгения са подсъдими за пет отделни престъпления - участие в престъпна група; длъжностно присвояване/източване на пари и вещи от четири предприятия, сред които и "Полимери" АД; укриване на данъци; пране на над 1 млрд. лв. и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Те бяха арестувани във Франция и екстрадирани в България през декември.

Според разследващите присвояването на парите е ставало от приватизираните предприятия "Полимери" , "Елма", Химически завод "Панайот Волов" и "Топлофикация Казанлък". Обвинението твърди, че от "Полимери" били присвоени над 1.5 млн. лева, завод "Елма" е бил нарязан на скрап и източен, а заводът в Костенец бил продаден на КТБ. Източването ставало, като всички пари по договори на дружествата се превеждали по сметки на Баневи.

Преди да чуе решението на съда, Банев заяви в съдебната зала, че прокуратурата няма капацитет и знания да анализира мащабната му икономическа дейност. Той каза още, че ще съди държавата в Страсбург за незаконен арест и пропуснати ползи.

"Моят престой в ареста ще струва скъпо, защото подготвям две дела в Страсбург", каза Банев.

Дневник